Afbeelding
Foto: Getty Images

Gemakkelijker ondernemen met factoring

13 september 2023 om 14:57 Partnercontent

Als ondernemer kun je gebruik maken van factoring. Een factoring bedrijf schiet de factuur die je aan een opdrachtgever stuurt aan je voor. Met dit geld kun je de opdracht financieren. Extra personeel inhuren, machines huren, materialen inkopen en dergelijke. Op die manier hoef je daarvoor geen eigen vermogen van je bedrijf in te zetten of een lening aan te gaan bij een bank. Daar komt bij dat je je ook geen zorgen hoeft te maken over de incasso van de vordering. Dit doet het factoring bedrijf voor je.

De werkwijze bij factoring
Als je gebruik wilt maken van factoring dan dien je je factuur in bij het factoringbedrijf. Zij betalen je factuurbedrag onder aftrek van een vergoeding. Die ligt meestal tussen de 10 en 20% van het factuurbedrag. Je kunt op die manier direct over het geld beschikken om de opdracht te kunnen financieren. De opdrachtgever betaalt vervolgens als de klus is geklaard of als een deel daarvan wordt opgeleverd aan het factoringbedrijf.

Wat gebeurt er als de factuur niet wordt betaald?
Normaal gesproken moet je als ondernemer zelf het debiteurenbeleid regelen. Wordt een factuur niet tijdig betaald dan moet er een betalingsherinnering worden gestuurd. Volgt ook dan geen betaling dan volgt een aanmaning. Levert dat niets op dan kun je de vordering uit handen geven aan een incassobureau. Die regelen dan meestal ook een eventuele gang naar de rechter of overdracht aan een deurwaarder voor het leggen van beslag. Jij hoeft dit als opdrachtnemer niet te doen. Het grote voordeel is niet alleen dat je geen extra administratieve rompslomp hebt. Het is ook een voordeel dat de verstandhouding tussen jou en je opdrachtgever niet wordt verstoord. Misschien heeft die een goede reden waarom hij nu niet kan betalen en kan er een regeling voor uitstel of termijnbetaling worden afgesproken. Je ontvangt een lagere betaling omdat je een deel aan het factoringbedrijf betaalt, maar hiervoor krijg je dus veel terug.

Een lening aanvragen voor je bedrijf
Als je geen gebruik wilt of kunt maken van factoring dan kun je bij bedrijven die deze dienstverlening aanbieden vaak ook terecht voor een bedrijfskrediet. Omdat ze de zakelijke markt kennen is het vaak gemakkelijker om een krediet te krijgen. Banken zijn vaak terughoudend omdat ze minder goed kunnen inschatten of een bedrijf in staat is om de lening terug te betalen. Zeker als startende ondernemer kun je vaak moeilijker aantonen dat je bedrijf levensvatbaar is.

Andere vormen van kredietverstrekking
Factoring bedrijven zijn vaak ook actief met het verstrekken van andere leningen en kredieten zoals een bedrijfskrediet of een rekening courant krediet. Hiermee kun je gemakkelijker betalingen doen voor je bedrijf en loop je minder financieel risico. Factoring bedrijven zijn er voor zowel gevestigde als startende ondernemers. Uiteraard wordt er onderzoek gedaan naar de kredietwaardigheid van het bedrijf en ook van de opdrachtgever voordat een krediet wordt verstrekt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie