Afbeelding
Yani Pictures

Ruben Hein voert de boventoon

23 november 2019 om 06:22 Podiumkunsten

EDE Ruben Hein is donderdag 28 november met zijn theatertour Boventoon te zien in Theater Cultura.

Als een grondtoon het uiterlijk is, dan zijn de boventonen eigenschappen, herinneringen, ervaringen, gevoelens en meningen. Samen zorgen ze voor een volle klank. In zijn theatertour laat Ruben Hein zien welke boventonen samen met zijn muziek zijn persoonlijke identiteit vormen.

De manier waarop muziek zijn leven binnendrong, hilarische uitglijders op zijn pad als pianist en zanger, een hechte muzikale vriendschap die verwaterde, indringende en vormende herinneringen uit zijn jeugd; met de nodige bravoure en zelfspot laat Ruben Hein zien welke boventonen resoneren in zijn muziek en hoe ze een rol speelden bij het maken van zijn laatste plaat Groundwork Rising.

GROUNDWORK RISING Ruben Hein is bij het grote publiek bekend geworden door zijn deelname aan Linda's Zomerweken en als winnaar van Wie is de Mol. Met onder andere zijn vierde langspeelplaat Groundwork Rising en één miljoen streams op Spotify afgelopen jaar, is Hein niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Vanaf dit jaar is Hein ook artistiek leider en dirigent bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest.

THEATER Het lijkt een beetje of hij daar ineens was. De jongen die Linda's Zomerweek muzikaal omlijstte en de man die Jan Versteegh als de mol ontmaskerde in 'Wie Is De Mol?' Maar er was natuurlijk een heel (muzikaal) leven daarvoor. Hij tekende bij het prestigieuze platenlabel Blue Note, speelde op het North Sea Jazz Festival en werd genomineerd voor verschillende popprijzen. Ook speelde hij onder meer in de band van Hans Teeuwen en stond naast Oleta Adams in het Concertgebouw. En leverde tussen alles door ook nog zes albums af. Nu staat hij in het theater met de reprise van zijn theatershow 'Boventoon'. Samen zorgen ze voor een volle klank. Maar wat zijn volle klank dan precies is, vindt hij lastig om te zeggen. Want dat gaat over wie je bent.

De vraag is eigenlijk hoe goed je jezelf kent. ,,Het maken van deze theatervoorstelling is een openbaring voor mij geweest. Ik wilde een aantal nummers spelen en over mijn leven vertellen. 'Waarom ben ik geworden wie ik ben?' Al schrijvende kwam ik achter een aantal dingen over mezelf en over de wereld om me heen. Het is daardoor een heel persoonlijk verhaal geworden, ik laat veel meer zien dan ik voor ogen had."

Er zijn nog kaarten voor deze prachtige voorstelling beschikbaar. Via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800 kunt u een kaartje kopen voor het theaterconcert van Ruben Hein.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie