Afbeelding
Phile Deprez

'Wat persoonlijk is maakt hij herkenbaar'

30 november 2019 om 06:55 Podiumkunsten

EDE Gerard van Maasakkers is op z'n best in het theaterconcert 'Ik loop'. Hij staat op zondagmiddag 8 december in Theater Cultura met nieuwe liedjes en klassiekers.

Gerard van Maasakker is een Nederlandse zanger die in zijn eigen Brabantse taal zingt. Na zijn bijzonder succesvolle 40 jaar liedjes loopt Gerard van Maasakkers verder. Hij kijkt rond, staat hier en daar stil, komt thuis met verhalen die hij vastlegt in woorden en akkoorden.

Wat klein is maakt hij groot, wat persoonlijk is maakt hij herkenbaar voor iedereen. Na een optreden zei iemand onlangs: ,,Het is alsof hij bij jou in de kamer zingt." En zo klinkt Gerard van Maasakkers ook: dichtbij, warm, persoonlijk, ontwapenend. Nieuwe liedjes én klassiekers, een heerlijke middag dus samen met Frank Cools en Mike Roelofs.

De pers over Gerard van Maasakkers: ,,Van Maasakkers heeft de gave om intieme, persoonlijke liedjes op zo'n manier te verwoorden, dat ze universeel worden." ,,Hij zingt met woorden die in al hun eenvoud precies de juiste betekenis hebben, zonder in clichés te verzinken en met melodietjes die telkens klinken alsof ze moeiteloos gevonden zijn."

Gerard van Maasakkers is een graag geziene artiest in Cultura. Met zijn voorstelling 40 jaar liedjes was hij vorig seizoen In Cultura te zien. Nu heeft hij weer een nieuwe cd bij zijn voorstelling, die net uit is, getiteld 'Ik loop'.

LOOPBAAN Zijn carrière begon begin tachtiger jaren. Van Maasakkers weet vanaf eind jaren zeventig als een van de eersten met dialectzang een breed publiek aan te spreken. Zingen leert hij op de kostschool in The Spruce Valley Boys. Op zijn zeventiende krijgt hij zijn eerste gitaar en klinken House of the rising sun, de baslijn van Spics & specs en Streets of London in zijn studentenkamer in Nijmegen, waar hij de Middelbare Tuinbouwschool volgt. In die jaren dirigeert hij een jongerenkoor en schrijft hij de rockmusical Plint. Later studeert hij aan de Hogere Opleiding voor Tuin- en Landschapsarchitekten (Boskoop) en daarna nog de Hogere Bosbouw- en Cultuurtechnische School (Velp).

In 1978 verschijnt de eerste elpee 'Komt er mer in', een plaat met eigen liedjes in het Brabants dialect. In korte tijd worden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. Vanaf 1980 is Van Maasakkers professioneel in de muziek bezig. Hij neemt diverse elpees op, waaronder een plaat met kerst- en nieuwjaarsliederen met de Brabantse volksmuziekgroep Ut Muziek. Inmiddels omvat zijn oeuvre meer dan 20 CD's DVD's en Lp's en aantal boeken.

Ik loop

Ik zet d'n ene voet

Vur d'n andere voet

En ik loop

't Is mee vallen en opstaon begonnen

Ik loop

Honderd schoenen versleten

En God mag 't weten

Hoeveul paar ik in m'n leven nog koop

Ik zet d'n ene voet

Vur d'n andere voet

En ik loop

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar bij de receptie van Cultura, tel. 0318-672800 of via www.cultura-ede.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie