Afbeelding
Krijn van Noordwijk

'Bij de elite van Nederlandse cabaret'

Podiumkunsten

EDE Al vijftien jaar draagt Katinka Polderman, de meest onverschrokken liedjesbakker van de lage landen, haar unieke steentje bij aan het cabaret. Vrijdag 10 januari doet ze dat in Theater Cultura.

Ook in haar zesde voorstelling is de tegendraadse taalvirtuoos ongepolijst, gortdroog, origineel en onverstoorbaar. De Zeeuwse trekt ook nu onverdroten ten strijde tegen vertrutting en kuddegeest, eigenwijs en met haar kenmerkende nuchterheid. Polderman is niet langer een goed bewaard geheim, maar hoort bij de elite van het Nederlands cabaret. Kaartjes voor de voorstelling zijn á 18 euro verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800. Het NRC schreef het al: "De 35-jarige heeft bewezen tot de besten in het liedjesvak te horen."

'Het is razendknap hoe de cabaretière in haar nieuwe theaterprogramma, ogenschijnlijk en met een prettig relativerende onverschilligheid, de wereld om zich heen fileert en met name de hypocrisie van de mens ten opzichte van dieren en de natuur aan de kaak stelt.' – De Telegraaf

PUBLIEKSPRIJS In 2005 won ze zowel de jury- als publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. En werd twee maal genomineerd voor de Neerlands Hoop prijs in 2009 voor Polderman kachelt door en in 2014 voor Polderman baart zorgen.

Ook buiten het theater draagt Polderman haar steentje bij. Zo schrijft ze Snapjes (educatieve kinderliedjes, over onder andere drijven & zinken en kilo, pond en ons) voor de NTR. Een aantal daarvan werd genomineerd voor de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderliedje voor radio en TV. Daarnaast schrijft ze onder andere liedjes voor radio, televisie en de Volkskrant en presenteert ze regelmatig bij Omroep Zeeland TV. Haar literaire debuut wil maar niet opschieten.

RONALD SNIJDERS Vrijdag 17 januari meer cabaret met Ronald Snijders en zijn voorstelling Groot Succes 2. 'De koning van het absurdisme' noemde Elsevier hem. 'Een illusionist met woorden' schreef Het Parool over Ronald Snijders. En De Theaterkrant oordeelde over zijn programma Groot Succes 2: 'Grote Ronald is Briljant.' 'Het weggeven van enkele grapjes in een recensie maakt in het geval van Snijders niet veel uit, want in vrijwel elke zin die uit zijn mond komt zit er wel een'. Groot Succes 2 is de opvolger van Groot Succes, welke show van Ronald Snijders nog niet in de theaters te zien is geweest. Wederom een voorstelling vol onverwachte taalgrappen, nieuwe woorden en niet te plaatsen gedachtekronkels. Snijders maakte eerder One Man Show en Welke Show (nominatie Poelifinario). Hij schreef onder andere de bestsellers De Schrikkelkalender, De Alfabetweter; 1000 nieuwe woorden die het niet gaan redden en Kopdichtbundel, een bundeling van zijn columns uit Het Parool. Een nieuw jaar dat start met twee taalvirtuozen en geweldige cabaretiers.

Cultura Ede, Molenstraat 45, 6711 AW Ede, T (0318) 672800, info@cultura-ede.nl, www.cultura-ede.nl

advertentie
advertentie