Zangkoren in gemeente Ede: 'Er is nog best wel interesse in koormuziek'

30 dec, 09:00 Podiumkunsten Koorlid van Gool
ENKA Mannenkoor
ENKA Mannenkoor

EDE  ,,Ze zijn de hele dag met druk met hun telefoon", zegt Piet Hak (81) van het mannenkoor Voicemail uit Bennekom. We hebben het erover dat jongeren moeilijk te bewegen zijn zich aan te sluiten bij een zangkoor. Louis Dibbets, secretaris van de Edese Federatie van Zang- en Oratoriumverenigingen (EFZO), vorig jaar het halve eeuwfeest gevierd, zegt het met wat andere bewoordingen. ,,Jongeren hebben veel afleidingen en de wat oudere jongeren zijn druk, druk, druk. Ze willen zich ook minder dan vroeger binden aan vaste repetitiedagen en tijden." Gevolg: de leden van zangverenigingen worden ouder, er komen gezondheidsproblemen en de toevoer van jongeren stokt.

Recent werd bekend dat een christelijk mannenkoor in Lelystad om deze redenen ermee stopt. ,,Op veel plaatsen is het aangaan van langdurige verplichtingen aan het verdwijnen. Een projectkoor wil nog wel eens lukken. Een kortdurende verplichtingen, enkele repetities en een uitvoering. Maar bij de traditionele christelijke mannenkoren is het armoe troef", klinkt het uit Lelystad. Minder leden b..

PREMIUM
Afbeelding
Politiek ChristenUnie Ede: boeren komen niet aan inhoud toe
PREMIUM
Afbeelding
Verkeer en vervoer Veel ‘geleerde lessen’ van dit najaar aan te leggen hoogwaardige fietsroute
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk Boosheid en verdriet over Indië Monument in Ede: ‘Het project kun je als mislukt beschouwen’
PREMIUM
Afbeelding
Maatschappelijk Grote onrust bij Lunters museum: ‘Dit is een zware persoonlijke beschadiging’
PREMIUM
Afbeelding
Evenementen Voorzitter Gilbert Meurs: ‘Ik zal er alles aan doen om Heideweek gratis te houden’
PREMIUM
Afbeelding
Historie Edese leesclub geschiedenis G1 zoekt nieuwe leden: ‘Boeken geven je een andere kijk op de geschiedenis’

Mis niks, lees alles van Ede


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Ede en omliggende plaatsen met Ede Stad. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Ede Stad lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Ede.