Rens Kievits uit Ede vindt het prachtig om in het theater te staan.
Rens Kievits uit Ede vindt het prachtig om in het theater te staan. Mickey Hoyle

Debuterende cabaretier Rens Kievits: 'Hier blijft het niet bij'

Podiumkunsten

EDE Rens Kievits (23) maakt geen deel uit van een theatergroep en speelde nooit eerder een theatervoorstelling. Tot eind vorige maand, want toen stond de Edenaar in zijn woonplaats tweemaal op de planken in Cultura. Komende vrijdag komt de voorstelling 'Met Moeite' opnieuw voorbij en op 7 maart is Theater Kikker in Utrecht  'the place to be'. ,,Ik vind het verschrikkelijk leuk om te doen en kan mij niet voorstellen dat het hierbij blijft."

Al van kinds af aan is Rens Kievits gek op theater en alles wat daarmee te maken heeft. ,,Al jaren schrijf ik bepaalde grappen op als die me te binnen schieten en ik wilde daar altijd al wat mee doen. Heb ook meerdere keren met vrienden op het punt gestaan om een aula van een school af te huren om een voorstelling te geven. Om verschillende redenen is het daar nooit van gekomen; vrienden haakten af of ik kreeg het organisatorisch niet voor elkaar." Toen Rens vorig jaar voor zijn studie Communicatie aan de Hogeschool Ede een stage volgde bij een theaterbureau trok hij de stoute schoenen aan. ,,In oktober heb ik de knoop doorgehakt om mijn studie voorlopig aan de kant te zetten. Ik moet alleen nog afstuderen, maar dat moet maar even wachten. Tijdens de stage heb ik verschillende optredens gezien en ik wilde dat ook proberen." De Edenaar huurde een zaal in Cultura en regelde tal van zaken, zodat hij op 22 januari zijn debuut kon maken.

De cabaretier stond als voorbereiding op het 'avontuur' een half uurtje in een kroeg om een deel van zijn voorstelling aan publiek te tonen. De volledige show duurt ongeveer vijf kwartier. Toen de voorstelling in Cultura daadwerkelijk begon, viel het qua zenuwen mee. ,,Ik was eigenlijk maar twee minuten zenuwachtig en had wat dat betreft erger verwacht. Ik had de tekst natuurlijk ook zo vaak geoefend dat het allemaal probleemloos verliep." Het tweede optreden, twee dagen na het debuut, ging nog beter en Kievits had die voorstelling iets aangepast. ,,Ik heb hele lieve reacties gehad van het publiek. Bepaalde grappen deden het beter dan verwacht om andersom was dat ook het geval." De voorstelling gaat veel over het leven van de Edenaar. ,,Met name over de afgelopen twee jaar, maar ook wel over de periode daarvoor", zegt hij daar zelf over. Ook de reacties vanuit de zaal verschillen per avond. ,,De seksgrappen deden het heel goed tijdens de eerste voorstelling en op de tweede avond moesten mensen meer lachen over familiegrappen. Iedere keer is weer anders en dat is ook het mooie aan theater."

,,Rens is al 23 jaar negatief optimistisch: hij ziet alles door een roze bril met kapotte glazen. Nu is het tijd om de balans op te maken voor een nieuw begin. Hoe ontstaat een feestdag door een scheiding? Waarom zou je hetero zijn als iedereen het toch al doorheeft? En hoeveel maanden mag je denken dat hij echt nog wel iets terugstuurt? Rens gaat op zoek naar wat er gebeurd is om te kijken hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Want ondanks dat alles vanzelf ging, was het nooit zonder moeite. Met Moeite is een komisch gevecht met zichzelf, een eerlijk verleden van de toekomst en een ode aan dé lul."

Nu, met de derde uitvoering van de voorstelling in het vooruitzicht, is Rens Kievits nog minstens zo enthousiast over wat hij het liefst doet: op de planken staan. ,,Een theaterzaal huren is wel vrij duur moet ik zeggen. Het is maar zeer de vraag of ik uit de kosten kom, maar dat vind ik op dit moment niet het belangrijkste. Ik neem het niemand kwalijk als hij of zij niet komt kijken en ben oprecht blij met iedereen die naar de voorstelling gaat. Het is ook helemaal niet erg als de zaal niet vol zit." De bezoekers zijn tot dusverre met name familie, vrienden en collega's, maar door het ophangen van een poster in Cultura en door het maken van reclame via social media hoopt Kievits meer mensen te bereiken. ,,Als ze na afloop zeggen dat ze een mooie avond hebben gehad, dan ben ik blij." 

Wat Rens Kievits in de komende jaren wil gaan doen is nog niet helemaal duidelijk. Dat het geven van voorstellingen en het bezig zijn met cabaret daar onderdeel van maakt staat als een paal boven water. ,,Na Utrecht gooi ik de voorstelling zeker niet weg. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het hierbij zou blijven. Daarvoor vind ik het veel te leuk." Materiaal voor een eventuele tweede voorstelling is al deels beschikbaar ,,want ik ga gewoon door met opschrijven als ik een grap verzin. De droom blijft en er komt vast ooit een tweede voorstelling." Kievits heeft sowieso het voornemen om in de creatieve sector te gaan werken. ,,Bijvoorbeeld door films of televisieprogramma's te schrijven. Zoiets doe ik toch het liefst."

De cabaretvoorstelling 'Met Moeite' vindt vrijdag 28 februari plaats in de kleine theaterzaal van Cultura en begint om 20.00 uur. Tickets bestellen kan via telefoonnummer: 0318- 672 800 en online via www.cultura-ede.nl

Door Barry Wensink

advertentie