Appeltjes schillen met Martijn Koning
Appeltjes schillen met Martijn Koning Rens Schwering

Koning heeft nog appeltje te schillen

Podiumkunsten

EDE Martijn Koning heeft nog een appeltje te schillen, met ons of met zichzelf. Vrijdag 16 december is hij te zien in Theater Cultura met zijn nieuwe solovoorstelling ‘Appeltjes schillen’.

We zeggen niet vaak wat we van elkaar vinden, want als we dat doen ontstaan er vaak hele ongemakkelijke situaties. Martijn Koning houdt van ongemakkelijke situaties. Sterker nog: Martijn is een ongemakkelijke situatie. In de nieuwe theatershow ‘Appeltjes Schillen’ vertelt Martijn de mensen eens flink de waarheid. Over zichzelf!

COMEDIAN Martijn Koning speelt in het linker rijtje van de Eredivisie van stand up comedy in Nederland. Hij is fel, snel, gevat en schaamteloos. In Koning van de toekomst lardeerde hij zijn comedy met een aantal strak geregisseerde cabaret-toneelscènes. Op papier past dat niet bij Koning, maar in de praktijk werkt het prima. Koning van de toekomst, zijn vorige voorstelling was een knap uitgebalanceerd programma.

MOEILIJK JAAR Het heeft er bij Martijn Koning diep ingehakt. Zijn vader is na een slopende periode aan hoofd-halskanker overleden en de nasleep van zijn optreden in de talkshow van Eva Jinek met zijn roast over Thierry Baudet vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar is hem ook niet in de koude kleren gaan zitten.

Vanaf zijn vijfde schaakte Martijn regelmatig met zijn vader tot aan de allerlaatste fase van diens leven. Vader had al die jaren ook wel in de gaten dat het concentratievermogen van zijn ADHD-zoon tekort schoot voor dat spel. Bij schaken moet je ver vooruit kunnen denken, en dat is een talent dat Martijn Koning niet gegeven is. Maar de jonge Koning kwam toch tot een aanvaardbaar niveau en vader en zoon leerden elkaar goed kennen tijdens de uren achter het bord.

VADER In Koning van de toekomst stond het familieschaakbord met een tafeltje en twee stoelen en bijbehorende klok dan ook centraal. Tussen de comedy stukken door, vertelde hij heel kalm en bijna ingetogen, over de regels en de speltactiek en de warme relatie met zijn vader. Die behield tot het allerlaatste moment voor de gewenste euthanasie zijn gevoel voor humor en bracht de familie rond het sterfbed aan het lachen.

ONTSPANNEN Hij toonde een ontspannen speelstijl die we nog nooit van Koning gezien hebben. Die manier van spelen zet hij ook in als hij duidelijk maakt dat het beroep comedian behoorlijk gevaarlijk kan zijn in een oververhitte samenleving met lege heethoofden achter hun computerscherm.

DE PERS OVER KONING NRC: ‘Binnen het genre van de stand-up staat Koning aan de top’. Trouw: ‘Koning is een meester in het vinden van humor in alledaagse situaties’. Volkskrant: ‘Koning toont zijn grote verteltalent…’.

Benieuwd wat Martijn Koning in zijn nieuwe voorstelling te vertellen heeft? Kaarten zijn nog verkrijgbaar via www.cultura-ede.nl of tel. 0318-672800.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Advendo'57 maakt in veertiende minuut extra tijd gelijkmaker
PREMIUM
Afbeelding
Fortissimo na winst op Harskamp weer koploper in de vierde klasse
PREMIUM
Afbeelding
Gudo van Dronkelaar zit nog steeds op voetballen
advertentie