Afbeelding
Henny Jansen

Proef parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen

5 augustus 2019 om 15:55 Politiek

EDE Henk Righolt, raadslid van GemeenteBelangen, wil dat er op het Kuiperplein in Ede twee parkeerplaatsen worden aangelegd voor zwangere vrouwen. Via raadsvragen vraagt hij aan het college van burgemeester en wethouders medewerking te verlenen aan een proef.

Jan de Boer

Voor zwangere vrouwen is volgens Righolt niet het inparkeren een probleem, maar is het vooral lastig om vervolgens uit de auto te komen door de breedte van de parkeerplekken. 82% procent van de zwangere vrouwen heeft problemen bij het in- en uitstappen, zo blijkt uit onderzoek van Ouders van NU onder 50.000 aanstaande moeders. ,,Ze moeten zich vaak in veel rare bochten wringen om uit de auto te komen."

In België is het gangbaar om aparte parkeerplekken aan te leggen voor zwangere vrouwen. In de gemeenteraad van Doetinchem is kortgeleden een motie aangenomen om parkeerplekken voor zwangere vrouwen in het centrum aan te leggen. ,,Daar wordt het ook ten uitvoer gebracht," weet Righolt.

HERINRICHTING Omdat Ede binnenkort start met de herinrichting van het Kuiperplein stelt het gemeenteraadslid voor om daar een tweetal bredere parkeerplaatsen aan te leggen voor zwangere vrouwen. ,,Uiteraard dient er gewoon betaald te worden voor deze parkeerplek." De parkeerplekken moeten als het aan Righolt ligt bij de bestaande invalideparkeerplaatsen komen. Een zwangere vrouw hoeft geen speciale kaart te hebben. ,,Het is een kwestie van respect voor elkaar. Dat je die plek vrijhoudt en dat degene die daarvoor in aanmerking er ook gebruik van laat maken. Ik ga voor een proef van een jaar. Als het aanslaat kunnen we bijvoorbeeld ook een parkeerplek voor zwangere vrouwen maken aan het Van Dijkeplein en het Buntschoterplein."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie