Afbeelding
Ted Walker

Vuurwerkregels worden in Ede aangescherpt

9 januari 2020 om 20:50 Politiek

EDE De vuurwerkregels worden in Ede aangescherpt. Hoe het er bij de volgende jaarwisseling exact uit gaat zien is nog niet duidelijk. Evenals dat in vrijwel alle grotere gemeenten het geval is, is ook in Ede de maat voor de lokale politici vol. Zo kan het niet langer, is het oordeel, met een toename van het aantal ongevallen en incidenten. Een aantal raadsfracties is bezig met een voorstel.

Gerard van Wijk

Er lijkt in Ede in ieder geval een meerderheid voor een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Burgemeester René Verhulst is daar ook voorstander van. Er zijn ook gemeenten, zoals in eerste instantie Rotterdam, waar een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. In Ede zijn ook raadsfracties die hier aan denken. Wanneer raadsfracties in de pas gaan lopen met het oordeel van hun Tweede Kamer-fracties zou er in Ede ook wel eens een kleine raadsmeerderheid voor een algeheel verbod afgekondigd kunnen worden.

VERGUNNING Fractievoorzitter Nico van der Poel (SGP), met zeven zetels de grootste fractie, laat weten dat voor zijn partij dit jaar een vuurwerkverbod in de gehele gemeente een speerpunt is. ,,Alleen vuurwerk in onze gemeente als er een vergunning is afgegeven voor bijvoorbeeld vreugdevuren, vuurwerkshows of carbidschieten. Daar pleiten wij al jaren voor. We gaan er ons sterk voor maken om dat dit jaar te realiseren."

LASTIG Daarentegen vindt fractievoorzitter Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) het ,,best lastig om bijna in het heetst van de strijd een mening te vormen over vuurwerk en hoe nu verder." GemeenteBelangen is zich bewust van alles wat er mis gegaan is, een groep mensen met weinig beschaving die hulpverleners met opzet bekogelen. ,,Maar wij zien ook dat ene gezin dat hun kinderen om iets voor twaalf wakker maakt om naar het prachtige siervuurwerk te kijken. Of die groep mensen die buiten intens staat te genieten met elkaar van het mooi vuurwerk."

SHOW Als het aan GemeenteBelangen ligt komt er geen algeheel vuurwerkverbod. ,,Daar gaat het probleem naar onze mening niet mee worden opgelost en het is onmogelijk te handhaven. Wel kunnen wij ons vinden in het verbieden van knalvuurwerk en vuurpijlen. Een centrale vuurwerkshow in het centrum van Ede vinden wij een goed initiatief. Ook de buitendorpen moeten allemaal een eigen vuurwerkshow krijgen."

BETUTTELING Jaco van Seventer van Jaco Vuurwerk, een grote regionale vuurwerkhandelaar, laat ,,los van onze handel" weten dat vuurwerk rond de jaarwisseling een traditie is die ,,het gros van de Nederlanders leuk vindt." Nederland wordt in zijn visie een regeltjesland, waar betutteling aan de orde van de dag is. ,,Dat moet afgelopen zijn. Uiteraard moet de overlast worden ingedamd, het gaat in het algemeen om relatief een paar raddraaiers. Het ene vuurwerk is het andere niet, wij verkopen goedgekeurd consumentenvuurwerk, er zijn randgevallen en die weren we. Waar over gesproken wordt is via de illegale handel verkregen vuurwerk. Het is bekend: alles wat je verbiedt, wordt spannend. Bij een verbod gaan we het probleem verleggen, het is mijn overtuiging dat het dan hand over hand toeneemt."

GEDRAG Burgerbelangen is tegen een algeheel vuurwerkverbod in Ede, zegt Ruben van Druiten. ,,De overlast en het gooien van zwaar vuurwerk naar hulpverleners moet wat onze fractie betreft hard worden aangepakt. Consumentenvuurwerk is echter niet het probleem, maar het criminele gedrag van kinderen. Waarbij duidelijk is dat de ouders het blijkbaar niet interesseert waar hun kroost uithangt en dat zij in de nachtelijke uren hulpverleners en inwoners terroriseren met zwaar vuurwerk."

Het is volgens Van Druiten een illusie dat de overlast en illegaal vuurwerk verdwijnt met een algeheel verbod. ,,Veldhuizen kampt al jaren met overlast van jongeren. De tijd van theedrinken moet eens voorbij zijn."

FEEST Zo kan het niet meer, laat ook Jan Pieter van der Schans (CDA) weten. ,,Het verbieden van knalvuurwerk is niet de totaaloplossing voor het ontstane probleem, maar kan wel een belangrijke bijdrage leveren. De jaarwisseling moet weer een feest worden." Siervuurwerk moet wat de lokale fractie betreft wel afgestoken kunnen worden, op een goede manier. ,,Bijvoorbeeld op een aantal plaatsen, vanuit een maatschappelijk initiatief georganiseerd. Dat vergroot de veiligheid en versterkt de gemeenschapszin."

Een lokaal vuurwerkverbod ziet het CDA niet zitten. Dan mag het bijvoorbeeld in Veenendaal wel en in Ede niet. De landelijke politiek dient volgens Van der Schans snel een besluit te nemen ,,en daarbij gelijk de handhaafbaarheid, capaciteit van de politie en het bestrijden van illegaal vuurwerk te betrekken."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie