Afbeelding
Foto Janus Visser/BDU

Forse verhoging grafrechten teruggedraaid

Politiek

EDE Zo'n 500 betrokkenen schrokken behoorlijk toen zij onlangs van de gemeente een bericht kregen dat voor de verlenging van grafrechten en onderhoud dit jaar niet 496 euro (zoals het bedrag was) maar 900 euro zou moeten worden betaald. Ofwel een verhoging van liefst tachtig procent. Maar daar bleek iets fout gegaan te zijn.

Het raadslid Gert Jan Koster (GemeenteBelangen) stelde er bij de raadsvergadering in het vragenuurtje een vraag over. Hij noemde de communicatie vanuit de gemeente naar degenen die verlenging van grafrechten willen, gewoon bot. Wethouder Lex Hoefsloot bevestigde dat de communicatie over de grafrechten van de gemeente naar zowel de betrokkenen als de gemeenteraad niet goed is gelopen.

Bij het verlopen van grafrechten moeten betrokkenen ruim één jaar tevoren een brief van de gemeente krijgen. Dat is in dit geval vanwege administratieve redenen nagelaten. Wie een particulier graf kiest heeft grafrechten. Na bepaalde tijd verlopen deze rechten en die kunnen tegen betaling worden verlengd. Wanneer geen betaling plaatsvindt vervallen de grafrechten aan de gemeente. ,,Alle rechthebbenden kunnen de grafrechten alsnog verlengen tegen de kosten van 2019. Dat is rechtgezet. Daardoor ontstaat er wel een gat in de meerjarenbegroting reserve en dat moet gerepareerd worden", aldus de wethouder.

In juli komt er een informatiebijeenkomst over de legesopbouw van het begraven. Uitgangspunt is namelijk dat begraven kostendekkend dient te zijn. De wethouder kondigde over de materie tevens een raadsdebat aan.

advertentie