Afbeelding
Henny Jansen/BDU

SGP stelt vragen over centrumafsluiting

Politiek

EDE De SGP heeft zaterdag vragen gesteld naar aanleiding van de plannen om de centrumafsluiting te wijzigen. Momenteel wordt de centrumafsluiting gerealiseerd met deels paaltjes en pollers (beweegbare palen). Het plan is om deze fysieke barrière te vervangen met een camerasysteem. De partij heeft grote bezwaren tegen deze wijziging omdat daarmee onder andere de veiligheid van bezoekers en winkeliers in het geding komt.

,,De bollards zijn ooit bedoeld om het verkeer naar het centrum te reguleren. Het was ook een zichtbare obstakel voor bestuurders van voertuigen: hier kom ik echt niet in, tenzij geautoriseerd. Door terroristische aanslagen hebben bollards (zogenaamde crash rated bollards) een extra functie gekregen: het eventueel tegenhouden van voertuigen die met geweld een gebied willen binnenkomen'', stelt de SGP.

Door het gebruik van camera's kan iedereen met een voertuig het winkelgebied in, maar wel met een boete voor de niet-geautoriseerde bestuurder achteraf. ,,Daarnaast is extra inzet van BOA's (op kosten van gemeente Ede) mogelijk nodig. De BOA's moeten de camerabeelden gaan beoordelen, daar een rapportage van maken, deze rapportage sturen zij dan naar het CJIB in Leeuwarden, het CJIB stuurt de boete vervolgens naar de bestuurder en Den Haag (Rijksoverheid) incasseert het geld.''

CONCLUSIE ,,Het geheel wordt er absoluut niet veiliger op voor bezoekers en winkeliers in het winkelgebied.'' Ook wordt het 'rammen van winkelpuien' eenvoudiger en de kans daarop groter, vindt de partij. 'Combineer paaltjes met beveiligingscamera's', luidt de oproep. ,,Hierdoor is er naast de aanwezigheid van fysieke obstakels ook zicht op de in- en uitgangen van het winkelgebied.''

AFSLUITING Ter afsluiting van de raadsvragen stelt de partij dat de paaltjes niet voldoende bescherming bieden tegen eventueel opzettelijk inrijden. Daarom pleiten ze voor nader onderzoek. 

advertentie