Jan Pieter van der Schans raakte op zijn 18e betrokken bij de CDJA, de jongerenorganisatie van de christen-democraten.
Jan Pieter van der Schans raakte op zijn 18e betrokken bij de CDJA, de jongerenorganisatie van de christen-democraten. Archief/Freek Wolff

Jan Pieter van der Schans benoemd tot nieuwe wethouder

Politiek

EDE  De Edese gemeenteraad heeft de CDA'er Jan Pieter van der Schans benoemd tot wethouder. Hij was door zijn partij voorgedragen als opvolger van de voortijdig vertrokken Willemien Vreugdenhil. De benoeming ging met enige vertraging omdat de 39 raadsleden thuis moesten stemmen. Het college in Ede bestaat, behalve het CDA, uit ChristenUnie, GemeenteBelangen, VVD en GroenLinks. 

Van der Schans (28) was docent bestuurskunde aan de Christelijke Hogeschool Ede. Op zijn 18e raakte hij betrokken bij de CDJA, de jongerenorganisatie van de christen-democraten. Hij was inmiddels zes jaar raadslid, waarvan de laatste vijf jaar als fractievoorzitter. ,,Het verminderen van de polarisatie in politiek Nederland”, zei hij eerder als een uitdaging te zien. 

De nieuwe fractievoorzitter Anne-Jan Telgen noemde Van der Schans een ,,uitermate geschikte kandidaat” met een ,,verbindend karakter.”

Bij de gebruikelijke risico analyse integriteit werd vastgesteld dat de levenspartner van de vorig jaar getrouwde Van der Schans zich als freelancer ook bezig hield met de politieke verslaggeving in Veenendaal voor het regionale dagblad De Gelderlander. Op voorhand werd het niet als een te overwegen risico ingeschat, maar Van der Schans en zijn vrouw hebben het ,,toch een wijs besluit gevonden om haar politieke verslaggeving te beëindigen.” 

advertentie