Afbeelding
Marie-José Eberson

Raadsvragen over handhaving van bewoning recreatiewoningen in coronatijd

8 juni 2020 om 13:37 Politiek

EDE De raadsleden Stephan Neijenhuis (D66) en Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks) hebben het Edese college schriftelijke vragen gesteld over de handhaving van permanente bewoning van recreatiewoningen. Een van de vragen is of het college de handhaving wil opschorten. 

Gerard van Wijk

De raadsvragen worden gesteld naar aanleiding van een oproep van minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) aan gemeenten en veiligheidsregio's om nu niet te handhaven op permanente bewoning van vakantieparken ofwel recreatiewoningen. Dit om te voorkomen dat bewoners van recreatiewoningen tijdens de coronacrisis op straat belanden. Er wordt een uitzondering gemaakt wanneer er een onveilige situatie ontstaat of er sprake is van criminaliteit.

ILLEGAAL Het permanent bewonen van een recreatiewoning is illegaal en daarom was de gemeente Ede bezig met een handhavingstraject. De achterliggende gedachte is dat bij een recreatiewoning daadwerkelijk sprake moet zijn van recreatief gebruik. Wanneer veel recreatiewoningen permanent worden bewoond dan blijft er weinig ruimte over voor mensen die willen recreëren. De gemeente heeft wel de mogelijkheid om toe te staan dat in een specifieke recreatiewoning permanent mensen wonen. 

EFFECTIEF Is het handhavingsbeleid tegen permanent wonen effectief voor zijn doel, is een van de vragen. ,,Volgens de gemeente is de handhaving geen doel maar een middel om recreatiebedrijven een beter toekomstperspectief te bieden. Zijn recreatiebedrijven meer levensvatbaar geworden door het handhavingsspoor? Wat is er gebeurd met de door handhaving vrijgekomen recreatiewoningen. Worden deze door de eigenaar recreatief gebruikt of zijn deze beschikbaar voor verhuur aan recreanten?”

VERHUISD De vragenstellers willen verder onder meer weten hoeveel op een adres met een recreatiebestemming ingeschreven permanente bewoners door het handhavingsbeleid inmiddels zijn verhuisd, en of dat een regulier adres binnen of buiten Ede is. ,,Welke oplossingen zijn gevonden voor mensen waarvoor geen plek is op een (voormalig) vakantiepark? Hoe zijn inwoners die permanent wonen in recreatiewoningen en zijn aangeschreven in het handhavingsspoor, begeleid bij het zoeken naar andere woonruimte en in hoeverre zijn zij daarin geslaagd? Is er een realistische kans op andere huisvesting binnen de gemeente Ede?”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie