Afbeelding
Pixabay

Raad Ede houdt greep op Binnenveldse zonneveld

13 november 2020 om 15:30 Politiek

EDE  Het Edese college vroeg de gemeenteraad om voor drie grote zonnevelden aan te geven dat een verklaring van geen bedenkingen niet nodig is. Die verklaring voor een voorgenomen zonneveld bij Nergena in Bennekom leidde eerder dit jaar tot veel onrust en ongenoegen. De raad voelt er niet voor de regie volledig uit handen te geven. Een amendement van de VVD en andere fracties zorgt er voor dat voor het voorgenomen zonneveld aan de Lange Rijnsteeg (11,1 hectare) de raad nog steeds een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven.

Dat geldt niet voor de twee andere grote zonnevelden: aan de Wolfsdijk (3,3 hectare) in Ede en aan de Blaakweg (7,7 hectare) in de Harskamp. Maar in het Bennekomse deel van het Binnenveld is het voor een raadsmeerderheid  (25 tegen 14) anders. Daar moet een zorgvuldige inspraakprocedure worden gevolgd. Bij dit initiatief zijn kanttekeningen te plaatsen, gelet op de ligging in een gebied waarvoor het ‘nee, tenzij’ principe geldt. ,,Het is gewenst dat de gemeenteraad vanwege deze en andere toekomstige ontwikkelingen in het Binnenveld in de gelegenheid wordt gesteld om een beoordeling te maken van de gewenste ruimtelijke kwaliteit van plannen in dit gebied.”

STOK ACHTER DEUR Wethouder Jan Pieter van der Schans stelt dat de raad, evenals omwonenden en organisaties, wensen en bedenkingen kan uiten. Hij voegt er aan toe dat de wensen en bedenkingen van de raad voor het college geen dwingende betekenis hebben. Maar het zou wel ,,een stok achter de deur zijn.” Maar daar gaat de raad niet in mee, zij wil greep houden op de ontwikkelingen in het Binnenveld. 

Er is extra inzet nodig voor duurzame energie. Een motie van deze strekking van de VVD en andere fracties werd eveneens aangenomen. Gesteld wordt dat de huidige selectieprocedure niet voldoende initiatieven heeft opgeleverd om de duurzame energiedoelstelling van Ede te halen. In het eerste kwartaal volgend jaar wordt het college verzocht met een voorstel te komen ,,waarmee initiatiefnemers in staat worden gesteld om met nieuwe projecten inzake duurzame opwekking te komen.”

‘REALISTISCH VOORSTEL’ Omwonenden en milieuorganisaties hebben plannen voor een ‘Binnenveldse Energie Strategie’ (BES). Het college wordt verzocht in gesprek te gaan met de initiatiefnemers ,,om samen met hen te onderzoeken of er binnen een half jaar realistische voorstellen voor duurzame opwek mogelijk zijn.” 

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie