Afbeelding
Omroep Ede

‘Roep Ede uit tot Regenbooggemeente’

15 december 2020 om 09:10 Politiek

EDE Een brede coalitie van Edese partijen wil van Ede een Regenbooggemeente maken. Daartoe hebben D66, GroenLinks, GemeenteBelangen, PvdA, VVD, CDA en fractie-Wijnsouw een initiatiefvoorstel ingediend in de gemeenteraad. Als het voorstel wordt aangenomen tekent Ede een intentieverklaring om zich te gaan inzetten voor de sociale acceptatie en veiligheid van de LHBTI-inwoners. Na het tekenen van de intentieverklaring ontvangt Ede dan ook financiële middelen van het Rijk om hier werk van te gaan maken.

Regenbooggemeenten spreken uit dat zij extra LHBTI-beleid willen voeren voor acceptatie en veiligheid. Volgens de indienende partijen is dat hard nodig: ,,Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de provincie Gelderland blijkt dat 15% van de LHBTI-inwoners zich wel eens of vaak onveilig voelt op straat of op het werk”. Samen met het initiatiefvoorstel dienen de partijen een nota in met concrete beleidsmaatregelen die als basis kunnen dienen voor het LHBTI-beleid. De initiatiefnemers stellen: “We willen direct de daad bij het woord voegen.”

De raadsleden stellen onder andere voor om op regelmatige basis de veiligheid van LHBTI-inwoners ter sprake te laten komen in het driehoeksoverleg over de veiligheid in Ede, specifieke aandacht te besteden aan LHBTI-inwoners bij het eenzaamheidsbeleid en op Coming Out Day de regenboogvlag te laten wapperen bij het gemeentehuis.

EFFECTIEF Twee jaar geleden riep minister Van Engelshoven (OCW, D66) de laatste gemeenten op om zich ook aan te sluiten bij de Regenbooggemeenten. Daarbij noemde zij ook expliciet Ede. Van alle 100.000+-gemeenten zijn op dit moment alleen Ede en Apeldoorn nog niet aangesloten. Uit de evaluatie van de Regenbooggemeenten in 2017 blijkt dat dit initiatiefdaadwerkelijk een verbetering in gang heeft gezet bij de aangesloten gemeenten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie