Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Saartje kinderopvang

Ede vraagt gedupeerden affaire kinderopvangtoeslag zich te melden

19 januari 2021 om 16:45 Politiek

EDE ,,Zoek met ons contact”, roept de Edese wethouder Jan Pieter van der Schans op richting de gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire. Volgens de Belastingdienst zijn er in de gemeente Ede zo’n 24 gezinnen slachtoffer van de problemen rond de toeslag voor kinderopvang. ,,Maar mijn verwachting is dat het er meer zijn, gezien het aantal gedupeerden in het land en gezien de grootte van de gemeente en het aantal gezinnen.”

door Gerard van Wijk

De wethouder is niet te spreken over de Belastingdienst omdat de dienst weigert aan de gemeente te vertellen om wie het gaat in Ede. ,,Dat heeft te maken met privacy en dat soort zaken. Dat begrijp ik wel, maar ik word er toch ook een klein beetje onpasselijk van. We doen het ermee, het gaat er tenslotte om dat we een begin willen maken aan het herstel van het vertrouwen in de overheid. We willen met deze mensen om de tafel en kijken waar we hen zo goed mogelijk mee kunnen helpen en ondersteunen. Dat is een forse klus.”

Om de gezinnen die slachtoffer zijn van de problemen met de kinderopvangtoeslag te kunnen bereiken heeft de gemeente een meldpunt ingericht (telefoon 140318). ,,Geef direct aan dat u problemen heeft door de kinderopvangtoeslag en dan krijgt u direct hulp en één aanspreekpunt.”

Vele tienduizenden ouders zijn al over langere tijd getroffen door de problemen, waar in politiek Den Haag bij voortduring over gesproken is en een kabinet over is gevallen. ,,De Belastingdienst compenseert de ouders financieel, maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. ,,Er kunnen problemen ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. De gemeenten hebben met de rijksoverheid afgesproken dat zij die ouders over de volle breedte hulp bieden.”

Daarvoor is het noodzakelijk dat de gemeente weet wie de gedupeerden zijn en waar ze te bereiken zijn. ,,Zij verdienen onze steun”, aldus de wethouder.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie