Wethouder Leon Meijer heeft in het tv-programma Nieuwsuur uitgelegd wat de bedoeling is en dat heeft tot verbazing bij GemeenteBelangen en VVD geleid.
Wethouder Leon Meijer heeft in het tv-programma Nieuwsuur uitgelegd wat de bedoeling is en dat heeft tot verbazing bij GemeenteBelangen en VVD geleid. Ted Walker

Weren fastfoodzaken schiet bij GB en VVD in verkeerde keelgat

Politiek

EDE De Omgevingswet en de Warenwet aanpassen om op deze manier fastfoodfilialen te kunnen weren schiet bij GemeenteBelangen (GB) en VVD in het verkeerde keelgat. Zij hebben daar schriftelijke vragen aan het college over gesteld. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Ede hebben staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gevraagd de regels aan te passen, zodat zij het aanbod van ongezond eten kunnen beperken en overgewicht aan te pakken. Nu kunnen aanbieders van fastfood niet worden aangepakt enkel omdat ze ongezond voedsel verkopen.

Ede vindt, met de vier grootste gemeenten van Nederland, dat ingrijpen nodig is omdat de helft van de bevolking overgewicht heeft. Gemeenten hebben in deze visie de plicht om de gezondheid van inwoners te beschermen. In Ede loopt al enige jaren een ´gezond Ede´ actie. Overigens zullen bestaande fastfoodfilialen niet worden aangepakt.

Is het college zich bewust van het ongelukkige tijdstip van de uitspraken van de wethouder?

NIEUWSUUR Wethouder Leon Meijer heeft in het tv-programma Nieuwsuur uitgelegd wat de bedoeling is en dat heeft tot verbazing bij GemeenteBelangen en VVD geleid. ,,Vanzelfsprekend hebben wij de gezondheid van onze inwoners hoog in het vaandel staan. Toch zijn we verbaasd over de uitspraak van de wethouder en vooral ook over de timing. Mede gelet op het feit dat Ede maar één grote fastfoodketen heeft, namelijk McDonalds. Voor het overige betreft het in Ede zelfstandige ondernemers”, aldus Gabriëlle Hazeleger (GemeenteBelangen) en Bart Omlo (VVD).

HOOFD BOVEN WATER Vele Edese ondernemers doen er alles aan om het hoofd boven water te houden, aldus de raadsleden. ,,Onder hen ook de kleine fastfoodzaken die onze gemeente kent. Is het college zich bewust van het ongelukkige tijdstip van de uitspraken van de wethouder? De zinsnede ´veel horeca-ondernemers zullen het tijdens deze crisis niet redden en wellicht zullen fastfoodfilialen hun plek gaan innemen´ strooit zout in de wonden van de vele horeca-ondernemers bij wie het water inmiddels tot aan de lippen staat. Waarom is deze voor betrokken ondernemers pijnlijke uitspraak zo gedaan?”

GemeenteBelangen en VVD vragen hoe het college gaat voorkomen dat er in de uitwerking van de plannen te veel belemmeringen op papier komen te staan ,,waardoor er geen enkele fastfoodketen, of een filiaal daarvan, meer naar Ede wil komen.” 

Door Gerard van Wijk

advertentie