Afbeelding
Else Marit de Vries

Jan-Jorch van Dijk (19): ‘’Dat ik het goed heb, betekent niet dat ik me niet hoef te bekommeren om mijn leeftijdsgenoten’’.

17 maart 2021 om 13:47 Politiek Deel je nieuws

Jan-Jorch van Dijk is student en erg druk. Naast zijn studie (bedrijfskunde aan de Christelijke Hogeschool Ede) is hij bezig met werk (bij een verzorgingshuis in Veenendaal), de politiek (BBB) en is hij lid van een Navigators Studentenvereniging Ede. Hij staat als 21ste op de lijst bij de BoerBurgerBeweging, een nieuwe politieke partij. Hij heeft zin in 17 maart en is ervan overtuigd dat zijn partij zetels gaat behalen.

‘Als kind vond ik burgemeester zijn altijd kicken. Eigenlijk was het niet echt één van mijn ambities om op de kandidatenlijst te komen maar het kwam op mijn pad. Ik ben uitgekomen bij een nieuwe partij: de BBB, BoerBurgerBeweging, een plattelandspartij. Soms wordt gedacht dat we een boerenpartij zijn maar we zijn een plattelandspartij, ik ben zelf geen boer maar burger. Ik zag de lijst en ik vond wel dat er wat jong bloed in mocht komen, wat frisse wind.

Is de BBB goed te combineren met je studie, Studentenvereniging én werk?

Voorheen deed ik weinig aan school, tot op de laatste week van een blok, en haalde ik vaak nog een voldoende. Nu loop ik veertig uur in de week stage en dat is toch wel iets anders. In het weekend werk ik in een verpleeghuis in Veenendaal. Afgelopen zomer heb ik me aangesloten bij Navigators Studentenvereniging Ede. Op dit moment zijn er nog veel beperkingen met corona dus met de Navigators ben ik niet super druk.

Ik zal moeten dealen met alles bij elkaar, ik heb het zelf allemaal op mijn hals gehaald. Ik slaap ’s nachts wel altijd goed, dus dat scheelt. Het is een strak schema maar het valt allemaal te combineren.

Je hebt het in je standpunten veel over de toekomst van jongeren maar maak je je zelf wel eens zorgen over je eigen toekomst?

Ik heb het zelf niet heel zwaar. Maar dat ik het prima heb, betekent niet dat ik me niet hoef te bekommeren over mijn leeftijdsgenoten. In mijn omgeving zie ik dat een maat een studieschuld heeft van 20k (20.000 euro, red.) en die zegt: ‘Geen idee hoe ik dat ooit ga oplossen’. Ik vind het ook heel vervelend dat het openbaar vervoer niet goed geregeld is, dat kost ook veel tijd en stress.

Denk je dat de BBB veel zetels krijgt bij de komende verkiezingen?

Ik heb heel veel zin in 17 maart, ik ben ervan overtuigd dat de BBB zetels gaat behalen. We komen niet voor in de peilingen maar op sociale media doen we het goed. Op Facebook zijn we zelfs de grootste nieuwe partij met vijftienduizend volgers, groter dan de SGP.

Verder hebben we vijfhonderd leden, er hangen driehonderd spandoeken. Ik krijg elke dag berichtjes van mensen of ze een spandoek of jasje van de BBB kunnen kopen, of mensen die vragen waar ze met flyers rond kunnen gaan. Dat loopt goed, gekkenhuis.

‘’Ik ben ervan overtuigd dat de BBB zetels krijgt.’’

Zou je stoppen met je studie als je in de Tweede kamer terecht komt?

Mijn coach, van de studie bedrijfskunde aan de Christelijke Hogeschool Ede, zegt dat ik het absoluut niet kan combineren. Het heeft geen zin meer om daar over na te denken, ik zou dan moeten stoppen. Ik wil dan wel na vier jaar in de politiek weer terugkomen om mijn studie af te maken, puur omdat ik nog altijd vind dat het diploma waardevol is. Ik vind dat er dan een andere jongere in mijn plaats mag komen bij BBB, dat behoudt de jeugdigheid.

Wethouder Jan Pieter Van der Schans voorspelt in een artikel uit De Gelderlander dat in Ede over vijf tot tien jaar bijna de helft van de boeren ermee is gestopt. Op het land van de gestopte boeren willen ze huizen gaan bouwen. De BBB wil boeren steunen en behouden, maar ze willen ook de woningnood tegengaan en starters helpen. Dit is dan best wel dubbel, wat vind jij hiervan?

Wij zien het bouwen van huizen op vruchtbare grond als een hele slechte ontwikkeling. De woningnood oplossen doe je niet door te gaan bouwen op die vruchtbare grond. Door corona staan veel kantoren leeg en na de coronacrisis zal een deel ook nog wel leegstaan. Er is al een wet die het mogelijk maakt om kantoren om te bouwen maar dat is niet erg aantrekkelijk, dit moet dan aantrekkelijker gemaakt worden.

Op de Oostvaardersplassen heb je veel kale gebieden waar niks mee gedaan wordt, deze kun je gebruiken voor 300.000 nieuwe woningen. Binnenkort wordt het plan gepresenteerd en vertellen we waarom dat haalbaar is. Dus eigenlijk zouden de boeren moeten blijven waar ze zitten en gaan we bouwen op andere plekken waar niks weggehaald hoeft te worden.

Met welk punt van een andere partij ben jij het absoluut niet eens?

We richten ons vooral op onszelf, de BBB, dus hier moet ik even over nadenken. Ik ben het niet eens met de halvering van de veestapel. Er wordt gedaan alsof boeren de grootste vervuilers zijn en daarin wordt geen rekening gehouden met wat boeren allemaal doen voor de grond. Er is maar 3% vruchtbare grond om op te telen, waarom zouden we die grond weggooien?

Een voorbeeld, bitcoins gebruiken meer energie dan de gehele Nederlandse economie, het staat in de top 30 van grootste vervuilers in de wereld. Met energie gaat ook CO2 gepaard, daarom vind ik dat de veestapel niet gehalveerd mag worden. Ook zullen de banen van boerenbedrijven dan gehalveerd moeten worden. Boerenbedrijven houden direct en indirect 600.000 mensen aan het werk, er zullen dan 300.000 banen wegvallen, dat moeten we niet hebben.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie