Afbeelding
Theo Beumer

Verschillen bij stemmen tellen in Ede; wat ging er mis in het pannenkoekenrestaurant?

31 maart 2021 om 13:28 Politiek

EDE Wat ging er precies mis bij het tellen van de stemmen bij de recente Tweede Kamerverkiezingen in het Edese stembureau 3, gezeteld in het pannenkoekenrestaurant De Langenberg aan de Arnhemseweg? ,,Er kan altijd wat misgaan op zo’n drukke dag, het blijft mensenwerk”, laat een gemeentelijk woordvoerder weten. 

,,We hadden zelf al ontdekt dat er een verschil was tussen het aantal stempassen en het aantal stemgerechtigde kiezers en daarom hebben we Den Haag gevraagd om een hertelling. We willen open en transparant zijn”, aldus de woordvoerder. ,,In dit geval gaat het om kleine verschillen, dat levert geen veranderingen op in het aantal zetels. Dat kan bij gemeenteraadsverkiezingen anders zijn en dan kunnen we zelf een hertelling vragen. Een verschil van 40 zetels kan dan een zetel meer of minder betekenen.”

Het proces verbaal van het betreffende stembureau geeft aan dat er geen bezwaren van kiezers zijn geweest en ook geen onregelmatigheden. Maar bij het tellen lijkt er een en ander fout gegaan, verschillende totalen van stemmen zijn doorgehaald  en opnieuw opgeschreven. Het gaat hierbij om het aantal geldige stem(plus)passen en het aantal tot de stemming toegelaten kiezers, het aantal stembiljetten met een geldige stem op een kandidaat en het totaal aantal getelde stembiljetten.

TWEEDE KAMER In het proces verbaal wordt de vraag aan de voorzitter van het stembureau gesteld of het aantal toegelaten kiezers en het aantal getelde stembiljetten gelijk is. Dat blijkt niet het geval. Er zijn 43 minder stembiljetten geteld. ,,Op de lijst van D66 lijkt het totaal te zijn vergeten”, wordt als vermoedelijke verklaring gegeven. 

Het electorale tellen in het pannenkoekenrestaurant haalde inmiddels ook de Tweede Kamer. Daar werd bij de behandeling van de verkiezingsuitslag door Renske Leijten, voorzitter van de commissie voor onderzoek van de geloofsbrieven, de gang van zaken in het Edese stembureau 3 aangehaald. Bij hertelling bleken er drie stemmen meer te zijn dan toegelaten kiezers.

(de tekst gaat onder de video verder)


Bron video: Alfred Gaasbeek/twitter

VERSCHILLEN ,,De opgegeven aantal stemmen waren dus lager dan ze in werkelijkheid waren. Dit kwam onder meer terug in het ontbreken van stemmen bij partijen waar wel stemmen op waren uitgebracht (Splinter, Piratenpartij, NLBeter, Jong en trots) en de lijst van D66 waar 37 stemmen meer waren uitgebracht ten opzichte van de 165 op het proces verbaal,” aldus Stephan Neijenhuis (D66), die er schriftelijke vragen over heeft gesteld aan het college. 

BEGRIP Hij stelt er begrip voor te hebben dat het tellen van stemmen een menselijk proces is waarbij fouten kunnen worden gemaakt, zeker onder de huidige omstandigheden en het late tijdstip. Ga er maar aan staan: zeven mensen in totaal in het stembureau die daar 14 uur bezig zijn en daarna nog moeten gaan tellen. ,,Juist om hun inzet recht te doen, moet deze zaak goed geanalyseerd worden, zodat de inwoners van Ede ervan uit kunnen gaan dat hun stem goed geteld wordt”, aldus Neijenhuis.

door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie