Afbeelding
Darko Stojanovic/Pixabay

Collegevragen over betrokkenheid gemeente bij project met ‘ongelabelde bedden’

17 mei 2021 om 14:03 Politiek

EDE Zorgpartijen uit de regio Gelderse Vallei zijn een project begonnen met zogeheten ‘ongelabelde bedden’. Bedoeld voor mensen die na een medische ingreep niet direct zelfstandig thuis kunnen wonen. In schriftelijke vragen aan het college spreekt D66-fractievoorzitter Stephan Neijenhuis zijn verbazing uit dat de gemeente Ede niet wordt genoemd als één van de partners in dit project. ,,Het is immers een gemeentelijke verantwoordelijkheid vanuit de Wmo dat ouderen na een ingrijpende gebeurtenis snel verantwoord thuis kunnen wonen, eventueel met passende zorg of ondersteuning.” Neijenhuis vindt het ook van belang dat de gemeente actie onderneemt ten behoeve van een soepele overgang van thuiszorg naar het verpleeghuis.

Het college antwoordt dat de gemeente niet betrokken is bij dit project, maar wel participeert in het programma Vallei Vitaal, waarvan dit project een onderdeel is. ,,Het betreft acute zorgsituaties waarbij huisartsen, zorgaanbieders en ziekenhuis het eerste aanspreekpunt zijn. Het gaat over zorg die valt onder verantwoordelijkheid van de Zorgverzekeringswet. Dit valt dus niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Wanneer mensen, eventueel met behulp van ondersteuning, weer thuis kunnen wonen, komt de gemeente in beeld door inzet van Wmo-voorzieningen.”

Bij een acute medische situatie is het eerste aanspreekpunt de huisarts of eerste hulp van het ziekenhuis. Als de medische situatie stabiel is en de inwoner thuis kan wonen, is de gemeente aan zet om Wmo-voorzieningen in te zetten als dat nodig is. ,,Thuiszorgmedewerkers hebben een signalerende rol en kunnen binnen de eigen organisatie opschalen als ze de thuissituatie van een cliënt (medisch) niet langer verantwoord vinden. Is het wenselijk om extra ondersteuning in te zetten dan wordt dat, na contact, door de gemeente ingezet. De gemeente faciliteert zo dat mensen langdurig thuis kunnen blijven wonen.” Het college vindt niet dat door tekortschietend beleid van de gemeente de ‘ongelabelde bedden’ nodig zijn, zoals door het raadslid gesteld.

De gemeente heeft volgens het college een afspraak met het ziekenhuis dat ze Wmo-zorg (huishoudelijke hulp) mogen indiceren op het moment dat iemand naar huis kan, maar thuis onvoldoende zorg aanwezig is. ,,Hier wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Er zijn geen gevallen bekend waarin dit problematisch was. In incidentele gevallen levert de gemeente snel maatwerk als een situatie daarom vraagt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie