Afbeelding
Gemeente Ede

Ede heeft tien locaties voor windmolens in beeld

10 juni 2021 om 12:44 Politiek

EDE Tien locaties in de buurt van de snelwegen A12 en A30 zijn waarschijnlijk geschikt voor het plaatsen van een windmolen. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Ede. De gemeente wil langs de snelwegen een energiecluster ontwikkelen dat er fors aan bijdraagt om energieneutraal te worden. Er wordt dan in Ede net zo veel duurzame energie opgewekt als er gebruikt wordt.

,,Uit een eerste onderzoek - een zogenaamde quick scan - blijkt dat de tien locaties die nu in beeld zijn de minste overlast geven en voldoen aan de wet- en regelgeving. Ze liggen in de buurt van de al bestaande twee windmolens”, aldus de gemeente in een persbericht.

OPBRENGST DELEN De gemeente vindt het belangrijk dat de omgeving van de windmolens financieel profiteert van de windmolens. Wethouder Geert Ritsema: ,,Ons uitgangspunt is dat het eigenaarschap van deze molens lokaal is. Onze bewoners en bedrijven hebben dan niet alleen de lasten maar ook de lusten. We richten een uitgebreid proces in waarbij zij kunnen meedenken over de vraag hoe we lokaal eigenaarschap kunnen vormgeven.”

NADER ONDERZOEK Bij windmolens moet voldoende afstand tot woningen zijn om geluidsnormen niet te overschrijden. Ook moet er voldoende afstand tot spoorwegen en wegen zijn en mag een locatie niet in een natuurgebied liggen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de windmolens daadwerkelijk te realiseren zijn. De gemeente: ,,Zo wordt nog verder onderzoek gedaan naar geluidsbelasting en slagschaduw op woningen en andere gebouwen. Ook wordt het effect op vogels en andere dieren onderzocht. Verder wordt nagegaan of het plan voor het energiecluster financieel haalbaar is. Na de zomer gaat de gemeente aan de slag met de onderzoeksresultaten en de inbreng vanuit de omgeving.”

Eind dit jaar besluit de gemeenteraad over de locaties van de windmolens. Daarna worden bestemmingsplannen gemaakt en vergunningen aangevraagd.

INFORMATIE De directe omgeving rondom de tien windmolens is met een brief persoonlijk geïnformeerd over het Energiecluster. Op www.ede-natuurlijk.nl/energieclustera12-a30 is meer informatie te vinden en wordt een antwoord op veelgestelde vragen gegeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie