Afbeelding
Pixabay

Na jaren nog geen veilige speelplek in Beatrixpark

10 juni 2021 om 18:19 Politiek

EDE De bewoners van het Edese Beatrixpark hebben in de afgelopen jaren voor ongeveer 14.000 euro aan Ede Doet-bonnen geactiveerd voor het bouwen van minimaal een goede speeltuin in het park. ,,Als gevolg van tegenstrijdige belangen van inwoners en er tot nu toe nog steeds niet overgegaan tot het plaatsen van een goede speeltuin”, aldus PvdA-fractievoorzitter Harry van Huijstee in schriftelijke vragen aan het college. 

Het proces verdient volgens hem geen schoonheidsprijs en inwoners hebben daarover hun beklag gedaan. Er is weliswaar in deze wijk een speeltuin, maar die is gesitueerd langs het spoor aan de Ernst Casimirlaan en ouders durven hun kinderen niet in hun eentje daar naartoe te laten gaan. ,,Is het college bereid om de regie te pakken en de kinderen van het Beatrixpark een veilige speelplek te gunnen?”

SPEEL- EN BEWEEGTUIN Het raadslid vindt het grote grasveld in de hoek Kerkweg/Prins Bernhardlaan een geschikte locatie om het in te richten als speel- en beweegtuin. ,,Te denken valt aan speeltoestellen en traintoestellen, zoals bijvoorbeeld aan de Zandlaan bij de Christelijke Hogeschool Ede, zodat deze speel- en beweegtuin een breed deel van de Edese bevolking een goede plek tot recreatie kan bieden. Daarmee zouden jonge kinderen, jongeren in het algemeen en (oudere) volwassenen in de buitenlucht aan beweging kunnen doen.”

Aan de Irenelaan zou op het grasveld een speelplaatsje voor de allerjongsten kunnen worden geplaatst. Het gaat om een schommel, een wip en wipkip en een glijbaan. Verder zou het wachten op een mogelijk te bouwen speeltuin bij het Maanderzand onwenselijk zijn. 

CONTACTEN De PvdA vindt dat er op meerdere plekken in Ede een tekort is aan speel- en beweegtuinen is en dat daarvoor een oplossing moet komen. ,,Door geldende Covid-maatregelen worden inwoners geacht zo veel mogelijk thuis te blijven. In de media is veel aandacht voor met name de problemen die deze verplichte ‘ophokking’ oplevert voor jongeren. De PvdA is het eens met de media dat jongeren kansen moeten krijgen om sociale contacten en -vaardigheden op te doen.” 

Er zijn volgens Van Huijstee peuters die door de beperkende Covid-maatregelen en de afwezigheid van speeltuinen in de woonomgeving nog nooit met andere kinderen hebben kunnen spelen. ,,Nog nooit. Die ontwikkeling vinden we sociaal gezien niet wenselijk. Immers, juist in deze jonge leeftijd doen kinderen sociale vaardigheden op.”  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie