Afbeelding
Pixabay

‘Reclame voor ongezond eten langs wegen tegengaan’

10 juni 2021 om 16:32 Politiek

EDE Reclame voor ongezond eten in de openbare ruimte en langs de wegen in Ede moet worden tegengegaan. Dat vindt het raadslid Sandra Kooij (ChristenUnie). Zij stelt in schriftelijke vragen aan het college welke maatregelen zij kan en wil nemen. ,,Welke maatregelen ziet het college nog meer om, naast het tegengaan van reclame voor ongezonde producten, in samenwerking met lokale partners, van de gezonde keuze een makkelijkere keuze te maken?”

Recent kwam in het nieuws dat gezond eten in Nederland duurder is geworden en de overheid niet genoeg zou doen tegen ongezonde aanbiedingen. ,,Belasting op ongezond eten is een van de meest effectieve maatregelen die je als landelijke overheid kunt nemen om de gezonde keuze te stimuleren. Maar er zijn ook maatregelen mogelijk die door de lokale overheid genomen kunnen worden. Een daarvan is het tegengaan van reclame voor ongezonde producten. Juist in de gemeente Ede, als onderdeel van regio FoodValley en met food als belangrijk speerpunt, is dit een kans en een logische keuze”, aldus Kooij.

Al vele jaren wordt gesproken over het weren van of een verbod op reclame voor ongezonde voeding. Zo oordeelde de Consumentenbond in 2004 dat de overheid te soft is in de aanpak. Van voorlichtingscampagnes die in samenwerking met het bedrijfsleven werden opgezet, verwachtte de Consumentenbod weinig. 

Er wordt met name gewaarschuwd voor dikmakers als vetten en suikers. SamenGezond laat weten dat een zak patat, een diepvriespizza of een lekker romig ijsje strikt genomen weliswaar ongezond zijn, maar dat het gaat om de hoeveelheid. Als er maar voldoende groente en fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, vis en noten tegenover staan.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie