Afbeelding
Willy van Ginkel

Edese afvalbakken adopteren of anders gaan ze weg: ‘Vreemde gang van zaken’

1 juli 2021 om 14:15 Politiek

EDE Adoptie van afvalbakken, ook wel prullenbakken genoemd, laat ,,de wenkbrauwen wel heel erg fronsen”, althans bij het lokale CDA. Fractievoorzitter Anne-Jan Telgen heeft er schriftelijke vragen over gesteld aan het college. 

De partij ontdekte dat er op afvalbakken stickers zijn aangebracht, waarop wordt aangekondigd dat de betreffende afvalbak wordt weggehaald. De sticker vermeldt verder dat de afvalbak kan worden geadopteerd en dan blijft staan. ,,Wij vinden dit een vreemde gang van zaken, aangezien de meeste gebruikers van openbare afvalbakken passanten zijn en dus niet geïnteresseerd in het adopteren van de afvalbakken”, aldus Telgen.

BEZUINIGING Hij vraagt het college of het voornemen om de afvalbakken weg te halen onderdeel is van de bezuiniging van een half miljoen euro op de openbare ruimte. Hij wil ook weten op hoeveel afvalbakken de bewuste sticker is geplakt en of er nog meer afvalbakken in de planning staan om beplakt te worden. Telgen is er zich van bewust dat het plaatsen en legen van afvalbakken geld kost, maar de stickeractie vindt hij vreemd.

AANSTEKELIJK Afvalbakkenadoptie is overigens in nogal wat gemeenten een gewone gang van zaken. Volgens Nederland Schoon is het een manier om het gemeentelijk afvalbakkenbeheer te optimaliseren. ,,Je maakt participatie en betrokkenheid zichtbaar in de openbare ruimte en dat werkt aanstekelijk. De inwoners, scholen, ondernemers of maatschappelijke organisaties die een afvalbak adopteren, legen de afvalbak regelmatig en ruimen eventueel zwerfafval op. De gemeente zorgt voor het onderhoud en maakt afspraken over de afvoer van het afval. Adoptie is ook een oplossing als je gemeente afvalbakken wil verwijderen, terwijl de bewoners voor behoud zijn.”

Dit laatste is in Ede aan de hand. Er wordt op gewezen dat zwerfvuil in de top vijf staat van landelijke en lokale overlast. Als gevolg van bezuinigingen zijn veel afvalbakken uit het straatbeeld verdwenen. Daarom wordt de mogelijkheid geboden om afvalbakken te adopteren. Ook inwoners die een nieuwe locatie voor een afvalbak op het oog hebben kunnen reageren. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie