Het NK Wielrennen werd in 2019 door de straten van Ede verreden.
Het NK Wielrennen werd in 2019 door de straten van Ede verreden. Ted Walker

Ede naar de stembus: wordt Ede een (top)sportgemeente?

9 maart 2022 om 15:00 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

EDE Er wordt flink gesport in de gemeente Ede. Voetbal is ruim vertegenwoordigd, maar ook hockey, korfbal, volleybal en waterpolo staan wekelijks op het sportprogramma van Ede Stad.nl.

Het landschap biedt ook veel ruimte aan hardlopers en mountainbikers, op een mooie zonnige dag zijn de heide en het bos er vol mee. 

Wie kijkt naar de voetbalclubs in de hele gemeente ziet de laatste jaren een behoorlijke nivellering. Bennekom en DTS Ede zijn de twee ploegen die het hoogste spelen, in de eerste klasse. Dat is liefst drie niveaus lager dan het hoogste amateurniveau. En dat voor een gemeente met zoveel voetbalclubs. Is het dan alleen maar kommer en kwel? Natuurlijk niet. Met de korfballers van DVO uit Bennekom en de waterpoloteams van Polar Bears acteren er toch veel clubs op het hoogste niveau in hun sport. En wat te denken van de bronzen medaille die skeletonster Kimberley Bos uit Ede onlangs meenam van de Olympische Spelen in Beijing?

Sport kan een ultiem uithangbord zijn voor een gemeente als Ede, met bijna 120.000 inwoners. De combinatie met gezonde voeding (Foodvalley) is snel gemaakt. Ook politiek Ede lijkt zich de potentie van sport soms goed te realiseren. Als sportliefhebber maakte burgemeester René Verhulst zich de afgelopen jaren samen met sportwethouder Peter de Pater sterk voor de komst van het Nederlands Kampioenschap Wielrennen in 2019 en de proloog van de Ladies Tour vorig jaar. Er lijkt een weg ingeslagen, maar met welk doel? Diende de komst van grote sportevenementen naar Ede puur ter promotie van ons dorp en onze gemeente? Gaat Ede de komende jaren meer investeren in topsport? 

Of is het juist een politieke taak om voor betere opties in de breedtesport, de sport die voor vrijwel iedereen toegankelijk is, te zorgen?

STELLING In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maandag 14 tot en met woensdag 16 maart, legt Ede Stad de veertien politieke partijen een actuele stelling voor. Deze week luidt de stelling: Er moeten meer grote sportevenementen naar Ede komen en er moet meer aandacht komen voor topsport ten opzichte van de breedtesport. Kortom: Ede moet zich veel meer profileren als topsportgemeente.

Lees in de antwoorden per politieke partij in de papieren editie van Ede Stad of lees het hier digitaal in de e-paper.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie