De fabriek van Agruniek Rijnvallei, aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld.
De fabriek van Agruniek Rijnvallei, aan de Van Zuijlen van Nieveltlaan in Barneveld. Wouter van Dijk

Regio Foodvalley aangewezen voor grootschalige woningbouw

Politiek

EDE/DEN HAAG Regio Foodvalley, waar Ede onder valt, is voor de komende jaren aangewezen als grootschalige woningbouwlocatie voor Nederland. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag besloten. Daarmee komt er rijksgeld vrij om ‘financieel lastige’ woningbouwplannen in dit gebied mogelijk te maken.

Dinsdag zette een ruime meerderheid van de Tweede Kamer haar handtekening onder een voorstel van Jaco Geurts (CDA), mede-ondertekend door Peter de Groot (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie). Het voorstel werd aangenomen met 117 stemmen. PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, Volt en Bij1 stemden tegen. De twee onafhankelijke Kamerleden Gundogan en Omtzigt waren afwezig.

RIJNVALLEI Met dit besluit moet het vooral gemakkelijker worden om binnen deze regio woningbouwplannen te realiseren op huidige fabriekslocaties binnen de bebouwde komgrenzen. Specifiek voor Barneveld gaat het dan om woningbouw op de plek van Agruniek Rijnvallei. Barneveld denkt al langere tijd aan grootschalige woningbouw op deze plek, maar dat is een behoorlijke financiële uitdaging, vooral als de grond ook gesaneerd moet worden. Met behulp van rijkssubsidie moet het mogelijk worden dit soort plannen met een zogeheten ‘onrendabele top’ te realiseren, zodat er betaalbare huizen kunnen komen. 

GELD VRIJMAKEN Het nu aangenomen voorstel van Geurts is een opmaat naar discussies om voor de regio Foodvalley geld vrij te maken uit onder meer potjes voor woningbouwimpulsen en voor infrastructurele projecten. De achterliggende gedachte is dat deze regio nodig is voor extra woningbouw, dat verplaatsing van fabrieken uit dorpskernen de milieukwaliteit en leefomgeving verbetert en dat er zuinig wordt omgesprongen met landbouwgrond. Dat laatste kan door, naast nieuwbouwwijken aan de rand van dorpen en steden te kiezen voor binnendorpse ontwikkelingen.

Regio Foodvalley (de acht samenwerkende gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Renswoude, Wageningen, Veenendaal en Rhenen) lanceerde een jaar geleden haar uitgangspunt om tussen nu en 2040 zo’n 40.000 extra woningen te bouwen. Geurts gaf Foodvalley-gemeenten vorige week in deze krant het advies mee om snel gezamenlijk met een gebundeld plan te komen voor meerdere ontwikkellocaties. 

Wouter van Dijk

advertentie