Afbeelding
Pixabay

Verkiezingen Provinciale Staten: Hoe was de vorige uitslag en opkomst ook alweer?

13 maart 2023 om 11:00 Politiek

EDE We mogen weer naar de stembus. Woensdag 15 maart vinden er Provinciale Statenverkiezingen plaats. In aanloop naar deze dag blikken we terug op de situatie tijdens de vorige Provinciale Statenverkiezingen, in 2019. Welke partijen scoorden destijds goed in onze gemeente en wat was de opkomst?

In 2019 waren bijna 13 miljoen mensen kiesgerechtigd. Dit jaar zijn dat er 13,3 miljoen. In 2019 kwam in totaal 56,2 procent van de mensen naar de stembus toe, verspreid over 355 gemeenten. Dat is een stuk lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, waar de opkomst in 2021 op bijna 80 procent lag. De opkomst was in 2019 in de gemeente Ede hoger dan het landelijk gemiddelde, 63,4 procent van de kiesgerechtigden kwam toen stemmen. 

(de tekst gaat onder de kaart verder)


Forum voor Democratie haalde in 2019, landelijk gezien, de meeste stemmen binnen: 14,5 procent van de stemmers koos voor deze partij. Ook in de gemeente Ede stemden veel mensen op FvD: de partij werd met 14,5 procent van de stemmen de derde partij in onze gemeente. De meeste stemmen in de gemeente Ede gingen naar de SGP met 15,3 procent, ChristenUnie was de tweede partij met 14,5 procent van de stemmen.

(de tekst gaat onder de kaart verder)


PROVINCIE GELDERLAND Provinciale Staten van Gelderland bestaan uit 49 zetels: 48 statenleden en een voorzitter. VVD is de grootste partijen, deze partij levert 9 statenleden. Kijk hier voor de volledige zetelverdeling en samenstelling van Provinciale Staten. Samen zijn zij de volksvertegenwoordiging van alle Gelderlanders inwoners in het provinciebestuur. De Statenleden worden elke vier jaar rechtstreeks door de Gelderse inwoners gekozen.

Door te stemmen hebben inwoners van Gelderland op 15 maart invloed op hoe alles de komende jaren in Gelderland wordt geregeld. Bijvoorbeeld rond provinciale wegen, fietspaden, duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie. U kunt kiezen uit 18 partijen. Wil je weten waar de Gelderse voor staan en/of het Kieskompas invullen, klik dan hier.

De leden van Provinciale Staten willen allemaal hetzelfde doel bereiken: een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland voor onze inwoners. Maar hoe de provincie dat doel moet bereiken, daarover verschillen de Statenleden regelmatig van mening. Uiteindelijk beslist de meerderheid. Provinciale Staten geven opdracht aan Gedeputeerde Staten om plannen te maken voor de inrichting van de provincie. Vervolgens controleren ze de uitvoering van alle plannen. Ook letten de Staten altijd goed op ontwikkelingen in de provincie. Kijk hier voor meer informatie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie