Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Definitieve uitslag verkiezingen Waterschap Vallei en Veluwe bekend

23 maart 2023 om 16:39 Politiek

EDE De definitieve uitslag van Waterschap Vallei en Veluwe is bekend. BoerBurgerBeweging (BBB) komt met zes zetels nieuw binnen in het algemeen bestuur. Dat geldt ook voor de Partij voor de Dieren die met één zetel zitting gaat nemen. Dit maakte het centraal stembureau van het waterschap bekend bij het vaststellen van de definitieve verkiezingsuitslag op donderdag 23 maart. De opkomst in het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe was hoog met 62,2 procent.

De 20-jarige studente International Land en Water Management, Jiska Taal, is met voorkeursstemmen gekozen en heeft een zetel gekregen bij de Algemene Waterschapspartij (AWP). Hiermee heeft Waterschap Vallei en Veluwe de jongste bestuurder ooit in zijn algemeen bestuur. 

DEFINITIEVE UITSLAG

De officieel door het centraal stembureau vastgestelde uitslag na het tellen van de stemmen per kandidaat, blijft qua zetelverdeling gelijk aan de eerder bekend gemaakte voorlopige uitslag. Op woensdag 29 maart 2023 worden de nieuw gekozen bestuursleden in een openbare vergadering geïnstalleerd. De definitieve uitslag is als volgt: 

BBB - 6 zetels (+6)
ChristenUnie - 3 zetels (-)
Water Natuurlijk - 3 zetels (-)
SGP - 3 zetels (+1)
VVD - 2 zetels (-2)
CDA - 2 zetels (-1)
PvdA - 2 zetels (-)
AWP voor Water, Klimaat en Natuur - 2 zetels (-)
Lokaal Waterbeheer - 1 zetel (-1)
50Plus - 1 zetel (-1)
Partij voor de Dieren - 1 zetel (+1)
Ondernemend Water - 0 zetels (-)
Belang van Nederland - 0 zetels (-)

De volledige uitslag is te lezen op de website van Waterschap Vallei en Veluwe: www.vallei-veluwe.nl/verkiezingen  

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

Op 15 maart jongstleden kozen inwoners het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe door hun stem uit te brengen tijdens de waterschapsverkiezingen. Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe neemt beslissingen over de wateronderwerpen in de leefomgeving. Het waterschap zorgt voor veilige dijken en schoon en voldoende water. Onder meer door rioolwater te zuiveren, het (grond)waterpeil te beheren en te zorgen voor schoon water in beken en sloten. 

Vanwege het veranderende klimaat wordt het werk van de waterschappen steeds belangrijker. Hoe zwaar welk thema weegt en waar het waterschap in moet investeren qua kennis en geld, bepalen de politieke partijen die zitting nemen in het algemeen bestuur van het waterschap.

Nederland kent in totaal 21 waterschappen. Het gebied van een waterschap kenmerkt zich door natuurlijke watergrenzen. Zo ligt het gebied van Waterschap Vallei en Veluwe ligt tussen de IJssel, Nederrijn, Utrechtse Heuvelrug en de Randmeren. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie