Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. pixabay

Rechtbank: Geen straf voor man uit Ede na aanbieden van SS-dolken op Militariabeurs

19 maart 2024 om 11:31 Rechtbank

EDE (ANP) De rechtbank in Utrecht heeft geen straf opgelegd aan de een verzamelaar uit Ede die op de Militariabeurs originele SS-dolken met hakenkruizen aanbood. Op de dolken stond de inscriptie Meine Ehre heisst Treue, het motto van de SS.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf geëist waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank vindt de man niet strafbaar. Ook waren er werkstraffen geëist tegen de organisator van de beurs en een andere verzamelaar.

Agenten in burger zagen de handelswaar uit de Tweede Wereldoorlog in vitrines tijdens de beurs in augustus 2022. Een jaar eerder deden het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg (CJO) aangifte tegen de organisator van de beurs, na een uitzending van het programma Kassa van BNNVARA.

NATIONAALSOCIALISTISCHE GEDACHTEGOED

De rechtbank acht wel bewezen dat de 64-jarige verzamelaar uit Ede op de beurs negen dolken met SS-inscriptie aanbood. De rechtbank noemt de dolken geweldsvoorwerpen die voor Joden beledigend, discriminerend en haatzaaiend zijn en aanzetten tot geweld. De rechtbank beschouwt de dolken als een uiting van het nationaalsocialistische gedachtegoed.

De man had geen advocaat en zei vorige maand in zijn verweer dat de dolken ook in musea liggen. Maar dat noemt de rechtbank een andere context dan commerciële verkoop aan verzamelaars op een openbare beurs, waar ook mensen zouden kunnen komen met nazisympathieën.

U propageerde het niet

VRIJHEID VAN MENINGSUITING

De man is in de visie van de rechtbank toch niet strafbaar, gelet op het recht op vrijheid van meningsuiting dat geregeld is in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De rechtbank ziet een SS-dolk weliswaar als pijnlijk en vernederend, maar dat betekent niet dat de verdachte moet worden veroordeeld. Daarvoor ontbreekt in deze zaak de vereiste dringende maatschappelijke behoefte, legde de rechter uit. Bovendien is haar niet gebleken dat verdachte aanhanger is van het nationaalsocialistische of antisemitische gedachtegoed. ,,U propageerde het niet." De beursorganisatie weert mensen die dit gedachtegoed wel aanhangen.

De Militariabeurs wordt vijf keer per jaar georganiseerd. De vorige editie in februari trok tweehonderd standhouders en 4000 belangstellenden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie