Afbeelding
Freek Wolff

Man veroordeeld voor bekrassen auto's in Ede

10 juni 2020 om 14:25 Rechtbank

EDE De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Veenendaal tot een gevangenisstraf voor de duur van 365 dagen waarvan 54 voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan het beschadigen van meer dan veertig auto’s in Ede. 

De man maakte zich tussen maart 2019 en augustus 2019 schuldig aan het bekrassen van de meer dan veertig auto’s. Dit heeft veel financiële schade, overlast en onrust veroorzaakt. Ook oordeelt de rechtbank dat de man op 4 augustus 2019 een op een granaat lijkend voorwerp in bezit heeft gehad.

De man werd ook verdacht van een poging doodslag door op een man in te rijden, die nog maar net op tijd kon wegspringen. De rechtbank spreekt de man uit Veenendaal hiervan vrij. Volgens de rechtbank is niet duidelijk geworden waar de persoon precies stond en waar de man uit Veenendaal precies reed op het moment dat de persoon weg sprong. Daarom oordeelt de rechtbank dat niet bewezen kan worden dat er een kans was dat de persoon zou komen te overlijden als hij niet was weggesprongen.

RIJONTZEGGING Nu de rechtbank de man vrijspreekt van de poging doodslag, legt ze een aanzienlijke lagere gevangenisstraf op dan geëist. Ook de door de officier van justitie gevorderde rijontzegging legt de rechtbank om dezelfde reden niet op.

Bij de man is sprake van psychische problematiek. De rechtbank rekent hem daarom de feiten in verminderde mate aan. Uit de rapportages volgt dat de man begeleiding en behandeling nodig heeft.  Als stok achter de deur legt de rechtbank - naast de vastgezeten dagen - wel een voorwaardelijke straf op. Voor de voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn voorwaarden verbonden. Zo moet de man zich verplicht laten behandelen en begeleiden. De man zit op de dag van de uitspraak 310 dagen vast en wordt een dag na de uitspraak in vrijheid gesteld.

Tot slot moet de man voor het bekrassen van de auto’s een schadevergoeding aan 16 slachtoffers betalen. Dit bedrag loopt op tot een totaal van ruim 10 duizend euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie