Afbeelding
De Rechtspraak

Verkoper schilderij ‘De Hooiers’ moet schadevergoeding betalen aan Edese kunsthandel

1 december 2021 om 13:30 Rechtbank

EDE De rechtbank veroordeelt de particuliere verkoper van het schilderij ‘De Hooiers’ (Jan Altink, 1925) om aan een kunsthandel uit Ede een schadevergoeding van 46.700 euro te betalen. Deze verkoper verkocht op 2 november 2020 het schilderij via een veilingwebsite aan de kunsthandel, maar leverde het schilderij vervolgens niet. Daarmee pleegde hij zogenoemde ‘wanprestatie’. 

De kunsthandel had in de procedure ingezet op afgifte van het schilderij, maar de verkoper verkocht en leverde het schilderij een week later aan een ander, zodat dat niet meer mogelijk is.

WILSGEBREKEN De verkoper vroeg in deze zaak om de koopovereenkomst te vernietigen. Volgens hem zou sprake zijn van bedrog, misbruik van omstandigheden en/of dwaling. Daarbij speelde volgens de verkoper een telefoongesprek tussen de kunsthandel en een andere geïnteresseerde koper van het schilderij een grote rol. Dat telefoongesprek vond plaats een kleine 1,5 uur voordat de verkoper akkoord ging met het online bod van de kunsthandel. Het telefoongesprek vond plaats bij de verkoper thuis, omdat de andere geïnteresseerde koper net het schilderij kwam bezichtigen. 

Uit strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat geen sprake is van bewust bedrog. Ook misbruik van omstandigheden kon de verkoper niet worden aangerekend, aangezien de kunsthandel de verkoper niet kende voor het tot stand komen van de koopovereenkomst. Van dwaling is evenmin sprake omdat de verkoper in ging op een anoniem bod en dus niet op de hoogte was van de identiteit van de koper, die achteraf de kunsthandel bleek te zijn.

SCHADE De koopovereenkomst blijft dus in stand. De verkoper pleegt wanprestatie door het schilderij niet aan de kunsthandel te leveren. De verkoper moet daarom - zoals de kunsthandel subsidiair vorderde - aan haar de gederfde winst vergoeden. Het schilderij is inmiddels veel meer waard dan tijdens de online transactie van 2 november 2020. Dat volgt uit taxatierapporten van andere gecertificeerd taxateurs. De gederfde winst voor de kunsthandel is het verschil tussen de actuele waarde van het schilderij en het bedrag dat zij er in november 2020 voor wilde betalen. De verkoper moet aan de kunsthandel naast een schadebedrag van 46.700 euro ook de wettelijke rente, beslagkosten en proceskosten betalen.



Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie