Rechtbank in Zutphen.
Rechtbank in Zutphen. Rechtspraak

Man (20) uit Harskamp veroordeeld voor fataal ongeval

Rechtbank

HARSKAMP De rechtbank in Zutphen veroordeelt een 20-jarige man uit Harskamp voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. De man reed te hard in een S-bocht, verloor de controle over het voertuig en kwam tegen een boom tot stilstand. Daarbij raakten de man en zijn beste vriend die naast hem zat gewond. De bijrijder is later aan zijn verwondingen overleden. De man moet van de rechtbank een taakstraf van tweehonderd uur uitvoeren, daarbij krijgt hij een onvoorwaardelijke rijontzegging van twaalf maanden.

Met een snelheid van 103 tot 111 kilometer per uur reed de man in oktober 2020 in de S-bocht op de Barneveldseweg in Nijkerk. Daar geldt een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Hij botste tegen een boom in de rechterberm en is tot stilstand gekomen tegen een boom in de linkerberm. Op dat moment had hij net een maand zijn rijbewijs. 

BESEF De gevolgen van het ongeval zijn enorm en nog dagelijks voelbaar voor de nabestaanden. Ook voor de 20-jarige man zal het zwaar zijn om te moeten leven met het besef, dat door het ongeluk dat hij veroorzaakte, zijn beste vriend is overleden. Dat weegt de rechtbank mee bij de op te leggen straf. Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de verdachte zelf ernstig gewond is geraakt en nog steeds moet herstellen van het ongeluk.

De rechtbank oordeelt dat er sprake is van onvoorzichtig en onachtzaam rijgedrag. De man veroorzaakte met zijn rijgedrag een ernstig verkeersongeluk waarbij een 18-jarige jongeman is overleden. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij sinds het verkeersongeval twee verkeersfeiten heeft begaan en vraagt zich af of de man zich voldoende beseft dat het hebben van een rijbewijs een grote verantwoordelijkheid is. De rechtbank legt, gezien de ernst van het ongeluk, een taakstraf op voor de duur van 200 uur. Ook een onvoorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden is naar het oordeel van de rechtbank passend. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

advertentie
advertentie