Beeld van de politie-inzet dinsdagavond 28 juni op de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek.
Beeld van de politie-inzet dinsdagavond 28 juni op de Garderbroekerweg in Kootwijkerbroek. AberMedia

Wekerommer krijgt werkstraf voor belagen politie na boerenprotest

Rechtbank

WEKEROM (ANP) Twee mannen uit Wekerom en Kootwijkerbroek die eind juni politiebusjes belaagden in het buitengebied van Kootwijkerbroek zijn vrijdag door de politierechter in Zutphen veroordeeld tot werkstraffen van 70 en 90 uur. 

De 28-jarige Wekerommer en 33-jarige Kootwijkerbroeker maakten dinsdagavond 28 juni deel uit van een grote groep mensen, die zich had verzameld nabij de kruising van de Garderbroekerweg en Essenerweg. Even daarvoor hadden agenten op de Garderbroekerweg enkele arrestaties verricht, waarbij geweld werd gebruikt. Ook zou een trekker in beslag worden genomen. Dat gebeurde in de nasleep van een boerenprotest, dat begon op de A1 bij Stroe en dat zich via Kootwijk verplaatste naar de Garderbroekerweg. 

TERUGTREKKEN In korte tijd kwamen er veel mensen af op de grote politie-inzet, waarschijnlijk door berichten op sociale media. Zij hadden volgens direct betrokken boeren niet deelgenomen aan de protestdemonstratie. 

De groep keerde zich na de arrestaties op de Garderbroekerweg tegen de agenten, waarop de politie besloot om zich terug te trekken. Daarbij werden politiebusjes belaagd vanuit de groep toeschouwers, onder meer met enkele houten hamers en een breekijzer. Ook werd er geschopt tegen de voertuigen. 

HOUTEN HAMER ,,Ik hoorde iemand schreeuwen: ‘Kom, we pakken ze’’’, zei de Wekerommer over de reden waarom hij een trap gaf tegen één van de busjes. De Kootwijkerbroeker woont in de buurt en besloot thuis een grote houten hamer te pakken. Daarmee sloeg hij tegen passerende politiewagens. Hij is niet eens een boer, zei de Kootwijkerbroeker. Maar hij raakte over de toeren toen de politie naar zijn mening onterecht op demonstranten insloeg.

De officier van justitie eiste tegen de Wekerommer 80 uur werkstraf en twee weken cel voorwaardelijk. Voor de Kootwijkerbroeker vond hij 80 uur werkstraf en een maand cel voorwaardelijk op zijn plaats. Dit soort acties ondermijnen het gezag, zei de officier. ,,Van de politie moet je afblijven.” 

Omdat de verdachten aangaven niet meer naar demonstraties van boeren te gaan, vond de politierechter de voorwaardelijke celstraffen niet nodig. Hij veroordeelde de Wekerommer en Kootwijkerbroeker tot werkstraffen van 70 en 90 uur.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Advendo'57 maakt in veertiende minuut extra tijd gelijkmaker
PREMIUM
Afbeelding
Fortissimo na winst op Harskamp weer koploper in de vierde klasse
PREMIUM
Afbeelding
Gudo van Dronkelaar zit nog steeds op voetballen
advertentie