De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. Rechtspraak.nl

Lunteraan zat met machinegeweer op terras en moet twee jaar de cel in

29 september 2023 om 14:26 Rechtbank

LUNTEREN/ZUTPHEN De rechtbank in Zutphen heeft een 32-jarige Lunteraan veroordeeld voor verboden wapenbezit en bedreiging van de politie. De man zat in juni dit jaar op een terras in Lunteren en had een handvuurwapen en een machinegeweer bij zich. Hij kreeg 36 maanden celstraf, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. In de proeftijd moet de man zich melden bij de reclassering en zich laten behandelen.

De politie kreeg in juni een melding om naar een terras in Lunteren te gaan. Daar zou een man zitten met een handvuurwapen en een machinegeweer (UZI). De man had inderdaad een doorgeladen vuurwapen in zijn zak zitten en hij droeg een UZI bij zich in een metalen koffer. Ook had de Lunteraan bijbehorende munitie op zak. De politie hield hem aan. Tijdens het vervoer naar het politiebureau in Arnhem bedreigde hij de agenten meerdere keren.  

ONRUST

,,Het bezitten van wapens en munitie is een ernstig feit dat een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich meebrengt’’, aldus de rechtbank. ,,Daarnaast veroorzaakt het bezit van zulke wapens maatschappelijke onrust en wordt de maatschappelijke veiligheid aangetast.’’

Het bedreigen van de twee politieagenten rekent de rechtbank de 32-jarige zwaar aan. ,,Zij doen hun werk voor de samenleving. Steeds vaker worden zij geconfronteerd met agressie, geweld, bedreigingen en anderen vormen van intimidatie. Zulke uitlatingen zijn ontoelaatbaar.’’ 

EERDER VEROORDEELD

De Lunteraan is al eerder veroordeeld voor onder meer geweld, bedreiging en strafbaar gedrag richting de politie. Hij was nog in de proeftijd van een veroordeling uit 2020 voor bedreiging, belediging van de politie en openlijke geweldpleging. Ook is de man nog in januari 2023 veroordeeld voor het beledigen van de politie. 

HOGERE STRAF

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank vindt dat de eis van de officier van justitie niet voldoende recht doet aan de ernst van de feiten. Daarom is een hogere straf opgelegd. De rechtbank legt de voorwaarden op zoals de reclassering deze adviseerde: de Lunteraan moet zich meer tijdens de proeftijd melden bij de reclassering en zich laten behandelen. 

Tot slot moet de 32-jarige drie eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraffen uitzitten. Het gaat om celstraffen van in totaal 17 weken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie