Afbeelding
Ted Walker

Sportklimaat bevorderen ‘ook bij jou om de hoek’

7 maart 2021 om 15:00 Recreatie

EDE Het wordt in het geactualiseerde Gelders Sportakkoord 2.0 omschreven als een gezamenlijke droom: Gelderland is een provincie waar iedereen die dat wil kan bewegen en sporten, in de buurt en in verbinding met elkaar. ,,Een positieve krachtige en levendige sportcultuur inspireert jong en oud om te gaan bewegen en het eigen sporttalent te ontwikkelen. Daardoor wordt Gelderland de meest vitale provincie van Nederland.” Ede is als een van de 51 gemeenten in de provincie een van de 130 partners van het Sportakkoord.

Gerard van Wijk

De provincie telt 3240 sportverenigingen, 53 procent van de volwassenen sport wekelijks en er zijn circa 3000 sportaccommodaties, waarvan één-derde bezit is van sportclubs en twee-derde van gemeenten. ,,Ook de bijzondere huidige situatie laat ons zien dat we samen verder komen. Het coronavirus heeft ons dagelijks leven door elkaar geschud en heeft grote impact op sportaanbieders, gemeenten, evenementenorganisatoren en inwoners. Juist nu hebben we elkaar hard nodig om flexibel met de situatie om te gaan en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. We hebben gezien hoe we van sport houden en sport missen als het niet meer kan. Hoe sport verbroedert en belangrijk is voor de gezondheid.” Dat wil het Gelders Sportakkoord nog verder versterken.

PLUSPUNTEN De pluspunten worden benoemd: prachtige buitenruimte, goede accommodaties, actieve gemeenten, inspirerende topsporters, enthousiaste jeugd, betrokken onderwijs- en zorginstellingen, een steeds actiever bedrijfsleven en veel kennis van sport. ,,Die pluspunten willen wij als partners benutten om het Gelderse sportklimaat te versterken.” Niet alleen het sportklimaat van Gelderland als provincie, maar ook ,,bij jou om de hoek.” 

FIETSEN De weg van droom naar daad is geplaveid met thematische ambities en concrete acties. Bijvoorbeeld door het verbinden van buurtsportcoaches door het opzetten van een regionaal netwerk. Zo is er ook een Gelderse fiets- en wielerstrategie. ,,Om levenslang leren fietsen te stimuleren zetten we actielijnen op: fietsveilige omgeving (accommodaties), fietsvriendelijk landschap, tot 2023 komen er twintig fietssnelroutes bij, we verbinden fietsroutes en wandelpaden zodat een steeds groter netwerk ontstaat en we organiseren evenementen om fietsen en wielrennen te promoten.” Het verbeteren van de beweegvriendelijke openbare ruimte staat ook op de agenda. ,,Bij het herzien van de openbare ruimte wordt sport en bewegen standaard als factor meegenomen, zowel lokaal als regionaal.” Er komen proeven waarbij de verbinding wordt gelegd met onderwijs, zorg, welzijn en cultuur om samen nieuwe mogelijkheden voor veelzijdige sportlocaties te onderzoeken. Over twee jaar zijn tenminste vijftig sportaccommodaties bezig met verduurzaming.

Het wordt als een belangrijk maatschappelijk vraagstuk van deze tijd ervaren hoe kinderen en tieners naar buiten en in beweging te krijgen. ,,We zetten de kennis en ervaring uit de afgelopen jaren in voor het aanscherpen van het openclubconcept. Op ten minste 10 nieuwe locaties start een nieuwe open club, ook vanuit het optimaal benutten van sportaccommodaties.” Kortom, een heel pakket aan kennisdeling, promotie en acties. ,,Omdat sport en bewegen belangrijk zijn voor een goede motorische ontwikkeling en fysieke en mentale gesteldheid van inwoners. Hoe eerder je begint en hoe langer je doorgaat, hoe meer profijt je ervan hebt.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie