De Maranathakerk aan de Hertenlaan van de hervormde gemeente Lunteren.
De Maranathakerk aan de Hertenlaan van de hervormde gemeente Lunteren. Gerwin van Luttikhuizen

Oud-predikant Maranathakerk Lunteren geschorst om ‘grensoverschrijdend gedrag’

16 september 2020 om 09:42 Religie

LUNTEREN/AMERSFOORT Dominee Jaap Hansum, tot anderhalf jaar geleden voorganger bij de hervormde Maranathakerk in Lunteren, moet vertrekken bij de protestantse gemeente Kruispunt Vathorst in Amersfoort. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag in de pastorale relatie met een vrouwelijk gemeentelid.

Hansum is voor onbepaalde tijd geschorst, meldt het Nederlands Dagblad. De afgelopen periode deed het Classicaal College voor het Opzicht (CCO) onderzoek naar de kwestie. De predikant zou de overtreding in maart hebben begaan. In mei adviseerden twee visitatoren onderzoek te doen naar ‘seksueel misbruik in een pastorale relatie’. Een perswoordvoerder van Kruispunt zegt tegenover de krant niet te weten of Hansum ook voor zijn komst naar Amersfoort, bijvoorbeeld bij de Maranathakerk, over grenzen heen is gegaan.

Hansum kan nog in beroep gaan tegen zijn schorsing. Doet hij dit niet, dan is deze definitief per 7 oktober. De gemeente in Amersfoort heeft niet overwogen de kwestie over te dragen aan de burgerlijke rechter.

Dominee Hansum (1968) was zes jaar lang predikant in Lunteren, van 2013 tot januari 2019. Tussen 2009 en 2013 woonde hij met zijn gezin in Beirut, Libanon. Hier was hij docent en studentenpastor aan de Hear East School of Theology. Voor die periode was Hansum missionair predikant in Antwerpen en als gastdocent verbonden aan de vakgroep Godsdienstwetenschappen en Missiologie van de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Hansum is getrouwd en heeft drie kinderen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie