Het bekende duurzame gebouw van het NIOO staat langs de doorgaande weg van Ede naar Wageningen.
Het bekende duurzame gebouw van het NIOO staat langs de doorgaande weg van Ede naar Wageningen. Froukje Rienks/NIOO-KNAW

Open dag NIOO: welkom in de natuur van de toekomst!

Uitderegio Deel je nieuws

Op zaterdag 5 oktober zet het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zijn deuren open voor het publiek. Tijdens het Weekend van de Wetenschap is iedereen welkom tussen 11 en 17 uur om het onderzoeksinstituut in Wageningen van binnen én buiten te bekijken. Het thema van de open dag is ‘Welkom in de natuur van de toekomst’.

Bij het Nederlands Instituut voor Ecologie doen zo’n 300 mensen onderzoek naar hoe de natuur werkt. Die kennis kan onze maatschappij goed gebruiken, want de natuur van de 21e eeuw en wij krijgen het nodige voor de kiezen.

Er verandert veel en dat heeft gevolgen. Hoe moeten we bijvoorbeeld omgaan met extreem weer, exoten en lichtvervuiling? Kunnen we wildernis terug krijgen en hoe beschermen we onze gewassen op een duurzame manier?

Water uit eigen sloot testen

De dag is vol activiteiten voor zowel liefhebbers als professionals en voor kinderen, jongeren en volwassenen. Er zijn korte lezingen, een science quiz en rondleidingen. Of neem de uitdaging aan en probeer 100 jaar klimaatverandering te overleven in de competitie rond de game Climate Pursuit. Als plant of dier welteverstaan. Ook kan iedereen zelf proeven doen, in het lab en in de ecologische tuin. Of ga op de foto als… bacterie!

Doe ook mee met citizen science: als je een glazen pot met water uit eigen sloot of vijver meeneemt, dan testen de onderzoekers welke voedingsstoffen erin zitten. Hoe gezond is je water? Ook kun je kennis maken met het belangrijke leven onder onze voeten, tijdens de demo over de landelijke Bodemdierendagen. Daarna kun je thuis op bodemdierensafari: in de tuin. De resultaten gebruiken de onderzoekers om te kijken hoe goed het met het bodemleven gaat in dorpen en steden.

Duurzaam gebouw

Het NIOO huist in een bekend en prijswinnend duurzaam gebouw tegenover de universiteit van Wageningen, waar die dag trouwens ook het nodige te doen is. Met de eco-technologische oplossingen is alleen al het pand een bezoek waard. Er is een natuurdak, een hoge-temperatuuropslag en met de hulp van algen recyclet het NIOO wat er door de wc wordt gespoeld. Wat we uiteindelijk overhouden? Schoon water en ‘goud’! Wat dat goud precies is, valt ook te ontdekken die dag.

Maar eens in de drie jaar organiseert het NIOO zo’n grote open dag. Pak die kans en ga langs op 5 oktober.

Praktische informatie

Tijden: 11:00 – 17:00 uur

Adres: NIOO-KNAW, Droevendaalsesteeg 10, Wageningen

Meer informatie over het programma: www.nioo.knaw.nl/opendag

Meer over de Bodemdierendagen: www.bodemdierendagen.nl

Als je de kleur van het licht aanpast, hebben vleermuizen en andere dieren er minder last van.
Iedereen is op 5 oktober welkom bij het onderzoeksinstituut dat onderzoekt hoe de natuur werkt, en wat wij daarvan kunnen leren.
advertentie