Nu het coronavirus niet naar de kroeg kan, wil hij vast wel naar de keet

17 maart 2020 om 12:57 Uitderegio Deel je nieuws

De scholen zijn dicht, buiten en in winkels is het advies om 1,5 meter afstand te houden, de horeca is ook dicht. We weten nog niet of het virus van een biertje houdt, maar het virus houdt wel van mensen, hoe meer er bij elkaar zijn, hoe blijer het virus wordt. Wat moet je dan met je keet.Wat zijn de overwegingen om  wel of niet samen te komen?

Risico’s voor jezelf en voor anderen

Als je het virus oploopt, dan heb je daar als fitte jonge man of vrouw minder last van dan ouderen. De kans dat je het overleeft is heel groot. Je kan het virus echter wel verspreiden in je familie en je ouders en je opa en oma lopen meer risico. Je wil er natuurlijk niet aan denken dat jij de bron bent van een virus, waardoor jouw moeder of je opa in het ziekenhuis belandt.

Extra risico’s in een keet

Vaak staat de muziek hard. Je wilt elkaar wel kunnen verstaan. Dus moet je dicht bij elkaar zitten en hard praten. Het virus hoeft dus niet zo heel ver te springen om een nieuw slachtoffer te bereiken.
In een keet wordt vaak alcohol gedronken. Mensen worden daar wat ‘gemakkelijker’ van.  De kans is groot dat ze dan vergeten om afstand van elkaar te houden.
Veel keetbezoekers werken overdag. Ze reizen door het hele land. Dus de kans is aanwezig dat ze onderweg een besmetting oplopen op het werk zelf of in een benzinestation.
Niet iedere keet wordt na ieder bezoek helemaal schoongemaakt. Het virus blijft aanwezig op  stoelen deurkrukken, tafels, stoelen en  krukken. Het kan daar meerdere dagen overleven.

Verzachtende omstandigheden

De meeste mensen drinken bier uit een flesje en niet uit een glas. Voor frisdrank worden meestal wegwerp bekers gebruikt. De kans dat langs die weg een virus overspringt is heel klein.

Hoe groot is het offer?

In Italië zijn er al 2000 doden door het coronavirus. Die kant willen wij niet op. Bij ons  zitten er al tienduizenden ZZP’ers  thuis zonder inkomen. Dit doen ze alleen maar om te voorkomen dat meer mensen het virus krijgen. Hoe groot is dan het offer om even een paar weken niet in de keet te zitten?

Conclusie

Ons advies is om de keet even dicht te laten. Met Whatsapp, Instagram of ouderwets bellen onderhoud je de contacten. Als je telefoon een virus krijgt, dan kun je hem gewoon opnieuw installeren. Bij mensen werkt dat niet. Over een paar weken hebben we weer een frisse start.  

Met een gezonde en hartelijke groet  Lenie Kap, Anne Jan Odinga, Luuk Miedema. Alcohol- en drugspreventie buitendorpen Ede. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie