Gebied waar vierde aanvliegroute gaat lopen
Gebied waar vierde aanvliegroute gaat lopen Kerngroep Stop4deroute

‘Bijna 70 procent gemeenten tegen nieuwe vliegroute boven hun hoofd’

27 maart 2024 om 07:45 Verkeer en vervoer

EDE Meer dan tweederde van gemeenten in Utrecht en Gelderland wil geen nieuwe aanvliegroute naar Schiphol over hun gebied. 28 procent van de gemeenten vindt het nog te vroeg om stelling in te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

Vrijwel alle gemeenten waar mogelijk straks een nieuwe aanvliegroute overheen komt hebben grote zorgen over geluidshinder en luchtkwaliteit. Slechts één gemeente verwelkomt de komst van de vierde aanvliegroute. Dat blijkt uit een enquête die Pointer heeft uitgezet onder 35 gemeenten. 25 gemeentes hebben daarop gereageerd.

HERZIENING LUCHTRUIM

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt momenteel aan een herziening van het luchtruim. Nu telt Nederland nog drie aanvliegroutes naar Schiphol: over de provincie Zeeland, vanuit de Noordzee over IJmuiden en via de provincie Groningen en het IJsselmeer. Straks komt daar mogelijk een vierde route bij, die loopt over de provincies Gelderland en Utrecht. Hierdoor krijgt defensie meer ruimte om te oefenen met nieuwe F35’s in het luchtruim boven Friesland.

GEHEIME OEFENINGEN

In hoeverre de luchtruimherzieneing wordt doorgezet, is onduidelijk. Een nieuw kabinet moet dat besluit nemen. Toch wordt de vierde aanvliegroute in geheime simulaties al wel geoefend, zo meldt RTL Nieuws. Vliegverkeer uit Duitsland komt in de simulaties op twee nieuwe plekken Nederland binnen: via een noordelijke route bij Winterswijk, via een zuidelijke route vlak onder Arnhem, en in een derde variant via beide routes, de noordelijke en de zuidelijke. De routes komen samen in het luchtruim net onder Doorn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie