Afbeelding
Roelofsgroep.nl

Verkeersmaatregelen Wageningen ook positief voor Ede

10 januari 2020 om 06:38 Verkeer en vervoer

BENNEKOM In februari is duidelijk welke mogelijke korte termijn-maatregelen de doorstroming van automobilisten en fietsers in Wageningen en naar de Campus Wageningen verbeteren en verlichten. Een aantal van die maatregelen spelen op grondgebied van Ede en zijn ook positief vanuit en richting Bennekom en Ede.

Voorstellen voor deze korte termijn-maatregelen komen uit de omgeving en van gemeente Wageningen, Wageningen University & Research (WUR) en provincie Gelderland. Deze maatregelen lopen vooruit op het resultaat van het project Beter Bereikbaar Wageningen (BBW). Met BBW wil de provincie de mobiliteit in Wageningen verbeteren en de files in en om Wageningen verminderen

KORTE TERMIJN Het gaat om concrete maatregelen die op korte termijn de bereikbaarheidsproblemen van Wageningen en de Campus Wageningen mogelijk verlichten. Haalbare en doelmatige maatregelen nemen de partijen zo snel mogelijk in uitvoering. Daarbij wordt ook gekeken naar andere infra-projecten in het gebied, zoals de snelle fietsroute tussen Ede en Wageningen door Bennekom.

De in onderzoek zijnde korte termijn-maatregelen voor het verlichten van de doorstroming zijn:

Groen licht voor verlaten Campus via de Kielekampsteeg: Automobilisten die in de avondspits de Campus Wageningen verlaten via de Kielekampsteeg richting Ede krijgen maximaal groen licht. Deze maatregel heeft Provincie Gelderland al doorgevoerd. Het verkeerslicht staat nu langer op groen dan voorheen voor verkeer dat vanaf de Campus richting Ede rijdt. Hierdoor stroomt het verkeer op de Mansholtlaan nu wat beter door. 

Rotonde Droevendaalsesteeg / Mansholtlaan vervangen door een kruising met verkeerslichten en een vrije rijstrook voor rechts afslaand verkeer: De provincie onderzoekt maatregelen bij de rotonde Droevendaalsesteeg en de Mansholtlaan. Onderzocht wordt de mogelijkheid om de rotonde te vervangen door een kruising met verkeerslichten en een aparte rijstrook voor verkeer dat vanaf de rotonde rechtsaf de Campus op kan. Ook onderzoekt de provincie of de fiets- en voetpadenstructuur en de ligging van de bushaltes beter kan.

Aansluiting Grintweg / Nijenoord Allee op de Mansholtlaan: Wageningen onderzoekt verbeteringen bij de aansluiting Grintweg / Nijenoord Allee op de Mansholtlaan. Onderzocht wordt of het verkeer uit de richting Ede/ A12 via de huidige busbaan rechtsaf kan slaan naar de Nijenoord Allee zonder gebruik te hoeven maken van de verkeerslichten.

Verbeteringen voor fietsers: Gelderland onderzoekt of fietsers die vanaf de Kierkamperweg uit Bennekom komen in één keer over zowel de Kielekampsteeg als de Dreeslaan kunnen. Daarnaast onderzoekt de gemeente of het vrijliggend fietspad aan de zuidzijde van de Kierkamperweg versneld aangelegd kan worden. Hierdoor ontstaat een verbinding tussen de Dreeslaan en de geplande snelle fietsroute Ede-Wageningen door Bennekom.

Aanleiding voor het onderzoeken van korte termijn-maatregelen is de vertraging van het project Beter Bereikbaar Wageningen (BBW). Deze is ontstaan in het verkeersonderzoek en veroorzaakt een half jaar vertraging. De resultaten van het milieu-effectenonderzoek verwacht de provincie in het tweede kwartaal van 2020. Vervolgens kiezen Gedeputeerde Staten rond de zomer de voorkeursvariant. Bij deze keuze betrekt het college van Gedeputeerde Staten ook de adviezen van de verschillende belangenorganisaties uit de Klankbordgroep. De voorkeursvariant wordt verder uitgewerkt tot het eindontwerp. Hierbij betrekt de provincie via het derde ontwerpatelier ook de inbreng vanuit de omgeving. Aansluitend, naar verwachting dit najaar, start de ruimtelijke procedure van het provinciale inpassingsplan.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie