Afbeelding
Erik van 't Land

'Valleilijn cruciaal voor werkenden, scholieren en studenten'

16 juli 2020 om 11:15 Verkeer en vervoer

EDE GroenLinks vindt de Valleilijn cruciaal voor werkenden, scholieren en studenten uit de gemeente Ede. Naar aanleiding van een verhaal in Ede Stad vraagt raadslid Peter van Leusden aan het college hoe het mogelijk is dat de huidige exploitant van de Valleilijn de noodklok luidt over de financiële situatie van het bedrijf. Volgens beheerder Connexxion is het ,,onder de huidige economische omstandigheden niet haalbaar is om de treinlijn tussen Amersfoort, Barneveld en Ede-Wageningen voort te zetten.”

Gerard van Wijk

,,Hoe kan het dat, ondanks de garanties van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Connexxion kennelijk zulke grote problemen voorziet, dat voortzetting van de lijn in gevaar zou kunnen komen?”, vraagt het raadslid. Hij vraagt of het college voornemens is om met de provincie Gelderland tot afspraken te komen, waarmee de toekomst van de Valleilijn zeker wordt gesteld.

Van Leusden ,,Begin juni kwam het bericht dat Gedeputeerde Staten de opbrengst van de vervoerder zouden aanvullen tot 80 procent als vanwege corona beperkende maatregelen van kracht zijn. De provincie staat dan borg voor een bedrag van 4,89 miljoen euro per jaar, volgens berichten in de media. Dit bericht werd toen geplaatst in de context van een nieuwe aanbesteding van de lijn voor de komende jaren. Nu, ruim een maand later, staat Connexxion het water kennelijk aan de lippen?”

Volgens het GroenLinks-raadslid van Leusden is de Valleilijn voor de gemeente Ede in de afgelopen tien jaar van toenemende waarde gebleken en geldt dit ook voor Barneveld en Wageningen: ,,De dienstverlening is door inspanningen van Connexxion aanzienlijk verbeterd en heeft geleid tot een forse toename van het aantal reizigers. Het behoud van deze lijn is cruciaal voor Ede en de regio.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie