Afbeelding
Sander van Snippenberg

Sommige treinen te druk na protestactie

28 april 2021 om 13:37 Verkeer en vervoer

EDE (ANP) De cao-acties woensdagochtend op delen van het spoor hebben na afloop geleid tot erg volle treinen. Verschillende treinen die weer reden in onder meer de regio Amersfoort en Utrecht hadden weinig tot onvoldoende plekken. In sommige gevallen moesten mensen achterblijven omdat de treinen vol zaten. In andere gevallen werden de treinen door reizigers als te druk ervaren, hoewel er nog wel plekken beschikbaar waren, zegt een woordvoerder van de NS.

In een aantal regio’s, waaronder Amersfoort en Utrecht, reden woensdag tussen 06.00 tot 08.00 uur geen treinen, doordat leden van FNV Spoor op verkeersleidingsposten van ProRail actievoerden voor een betere cao. Ook reizigers in Ede ondervonden hinder van de actie. Tussen 08.00 en 08.30 uur werd het treinverkeer er weer opgestart. Inmiddels rijden de treinen alweer enige tijd volgens dienstregeling.

PROTOCOL Sommige eerste treinen die woensdagochtend in de platgelegde regio’s reden, waren echter of echt te druk of werden door reizigers met het oog op het coronaregels als te druk ervaren, aldus de woordvoerder. ,,Binnen het OV-protocol mogen alle zit- en staplaatsen gebruikt worden”, legt de zegsman uit. ,,We merken dat mensen het soms al te druk vinden als ze naast iemand moeten zitten, maar dat mag en kan binnen het protocol. Daarom draag je een mondkapje in het openbaar vervoer.”

Tot en met zaterdag zijn er nog meer acties. Donderdag wordt er actie gevoerd in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal en vrijdag in de regio’s Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen. Voor zaterdag heeft FNV een landelijke 24-uursstaking gepland, vanaf 05.00 uur.

De NS gaat reizigers volgens de woordvoerder er extra op attenderen dat ze er rekening mee moeten houden dat sommige eerste treinen te druk kunnen zijn of als dusdanig kunnen worden ervaren. ,,Als je niet met de eerste of tweede trein mee moet, reis dan wat later”, adviseert de woordvoerder.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie