Afbeelding
Google Streetview

Verkeersmaatregelen moeten Frans Halslaan in Ede veiliger maken

28 mei 2021 om 15:02 Verkeer en vervoer

EDE Bij de oprit van de parkeerplaats van onder andere Albert Heijn en Action aan de Frans Halslaan is al jarenlang sprake van een complexe en onoverzichtelijke verkeerssituatie. Dat valt op te maken uit het antwoord van het college op schriftelijke vragen van Pieter Kool (SGP). Die heeft erop gewezen dat er bijna maandelijks ongelukken en kleine aanrijdingen plaatsvinden. 

Het college antwoordt dat dit bekend is door zowel meldingen als het fietsplanproject ‘Onderzoek Stadspoort Rotondes’ uit 2018. De volgende vraag is wat er dan aan wordt gedaan om de situatie te verbeteren. Eind 2019 is er budget vrijgemaakt voor aanpassingen op zeven locaties, waaronder de uitrit bij het Albert Heijn-filiaal.

DOORSTROOM ,,December vorig jaar is de instroom van het parkeerterrein fysiek aangepast met een verplichte rijrichting, zodat er bij drukte minder snel een wachtrij op het fietspad ontstaat. Dit bevordert de doorstroom en het overzicht”, aldus het college. Omstreeks deze tijd wordt de fietsoversteek nieuw aangelegd met witte blokmarkering. Daarnaast wordt het pianoklavier voor de oversteek verwijderd. De voorrang zou voor fietsers hiermee duidelijker moeten worden.

De SGP had voorgesteld om de doorbroken middenstreep door te trekken en zo nodig het middenstuk te verhogen. Dat is volgens het college overwogen, maar de consequentie is dat verkeer vanuit de Maandereng 450 meter extra moet omrijden via de rotondes. ,,Tevens is een fysieke afscheiding nodig, die hinder oplevert voor bevoorradingsverkeer. Met Albert Heijn is afgesproken dat het effect van de nieuwe aanpassingen wordt geëvalueerd. Indien nodig dan kan alsnog een proefopstelling of fysieke aanpassing worden onderzocht.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie