Afbeelding
Pixabay

Aantal boetes voor niet dragen helm blijft stijgen in de gemeente Ede

9 juni 2021 om 05:00 Verkeer en vervoer

EDE In de gemeente Ede werden vorig jaar 79 boetes uitgedeeld aan bestuurders of passagiers van motor-, brom- en snorfietsen die geen helm droegen. Daarmee werd 7.544 euro opgehaald. Het merendeel van de boetes, 74 stuks, gingen naar bestuurders of passagiers van bromfietsen. De overige boetes waren gerelateerd aan motorfietsen (4 boetes) of snorfietsen (1 boete).

Daarmee zet de stijgende trend die de afgelopen jaren in de gemeente Ede zichtbaar was door. In 2016 werden er in onze gemeente nog 37 boetes uitgeschreven (goed voor 3430 euro) en daarna liep het elk jaar een stukje op. In 2019 ging het om 71 boetes (met een boetebedrag van 6782 euro).

Ook landelijk is al jaren sprake van een stijging van het aantal boetes voor het niet dragen van een helm. Vorig jaar werden er meer dan zestienduizend boetes uitgeschreven, in 2019 waren dat er zo’n twaalfduizend en in 2018 ging het nog om zo’n negenduizend boetes. Daarmee steeg het aantal boetes sinds 2018 met tachtig procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die LocalFocus heeft onderzocht.

HELMPLICHT Het is als bestuurder of bijrijder van een motor of brommer verplicht om een helm te dragen. Op een snorfiets (scooter) is dit niet zo, tenzij je er mee op de weg rijdt. Daar komt vanaf juli 2022 verandering in, zo besloot het kabinet twee weken terug. Vanaf dan is er ook voor snorfietsers een landelijke helmplicht van kracht.

Op onderstaande kaart vind je per gemeente het aantal boetes voor rijden zonder helm terug. Het gaat daarbij om boetes die zijn uitgedeeld aan zowel bestuurders als passagiers van motoren, bromfietsen en snorfietsen in 2020. Ook is het aantal boetes afgezet tegen het aantal inwoners van een gemeente. Daarmee kom je op een relatief cijfer: het aantal boetes per tienduizend inwoners. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart. Klik je op de kaart op een gemeente, dan vind je het aantal boetes uitgesplitst naar voertuig terug, net als de cijfers over 2019.


In onderstaande grafiek vind je voor heel Nederland, per provincie en per gemeente het aantal boetes voor rijden zonder helm. Deze cijfers van het CJIB en gaan over de periode 2016 tot en met 2020. Ook vind je het totale boetebedrag terug dat via de boetes is opgehaald. Switch in het zwarte menu tussen aantal boetes en boetebedrag, of selecteer een ander gebied.


De cijfers in dit onderwerp gaan over de volgende overtredingen:
R536A - als bestuurder of passagier van een bromfiets (zonder gesloten carrosserie) geen goedgekeurde en goed passende/deugdelijk bevestigde helm dragen (boetebedrag 95 euro).
R536C - als bestuurder of passagier van een motorfiets dan wel driewielig motorvoertuig (zonder gesloten carrosserie) geen goedgekeurde en goed passende/deugdelijk bevestigde helm dragen (boetebedrag 140 euro).
R536E - als bestuurder of passagier van een snorfiets, wanneer de rijbaan wordt gebruikt, geen goedgekeurde en goed passende/deugdelijk bevestigde helm dragen (boetebedrag 95 euro).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie