Afbeelding
Pixabay

‘Niet wachten met de aanleg van zebrapad Emmalaan’

9 juli 2021 om 18:00 Verkeer en vervoer

EDE Er moet niet worden gewacht met de aanleg van een zebrapad op de Emmalaan tot de aanleg van de langzaam-verkeertunnel onder deze laan. Dat heeft de gemeenteraad van Ede unaniem besloten. Het college wordt verzocht komend najaar in overleg met de bewoners een veilige locatie aan te wijzen voor een zebrapad, waarbij de verkeersveiligheid wordt vergroot. 

De bewoners van de Emmalaan geven al over een langere periode aan zich zorgen te maken over de verkeersveiligheid en leefbaarheid. Fractie Wijnsouw en negen andere partijen stellen dat de gemeente al diverse gesprekken heeft gevoerd met de werkgroep van bewoners, maar dat er tot nu toe geen maatregelen zijn getroffen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

CAMERA Wethouder Peter de Pater geeft aan dat de voorgestelde maatregelen uit te voeren zijn, mits verkeersveilig. Een van deze maatregelen kan zijn het Openbaar Ministerie te verzoeken om een snelheidscamera te plaatsen als de gemiddelde snelheid oploopt. Verder zouden de oost-west-effecten van de Parklaan medio 2023 goed moeten worden bekeken en zouden de uitkomsten daarvan met de raad besproken moeten worden. 

Per direct kan een elektronisch snelheidssignaleringsbord, een smiley, geplaatst worden ,,op de meest effectieve locatie op de Emmalaan en deze kan tot medio 2023 in gebruik worden gehouden.” Met de bewoners moeten goede afspraken worden gemaakt over een verkeersveilige situatie en beperkte hinder tijdens de toekomstige bouwprojecten rondom het stationsgebied.

KLINKENBERGERWEG Behalve de acties en verzoeken van bewoners van de Emmalaan om hun straat verkeersveiliger te maken, bereikte de raad ook een schrijven van bewoners van de Oude Bennekomseweg. Zij verzoeken de raad om de tunnel in hun straat (nog) niet aan te laten leggen en eerst de huidige oversteek in de Klinkenbergerweg optimaal in te richten. 

De voordelen volgens deze bewoners: er komt weer grip op de financiën in het fietsrouteproject, er is voldoende tijd om toekomstige ontwikkelingen te onderzoeken en er is gelegenheid om ook een veiligere oplossing te ontwerpen voor voetgangers. ,,Integraal, dus niet alleen zebrapad ten westen van de Nassaulaan, zoals de werkgroep Emmalaan wil.” Drie jaar geleden hebben bewoners van de Oude Bennekomseweg alternatieven voor de tunnel uitgewerkt, omdat naar hun idee een tunnel niet zou passen in de openbare ruimte. Daar is toch voor gekozen. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie