Afbeelding
Pixabay

Aantal laadpunten in Ede in jaar tijd met ruim een kwart gestegen

16 september 2021 om 10:31 Verkeer en vervoer

EDE Het aantal laadpunten voor een elektrische auto in de gemeente Ede is in een jaar tijd met ruim een kwart toegenomen. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van laadpuntendatabank Eco-Movement en RVO, dat onderdeel uitmaakt van het Ministerie van Economische Zaken.

In juni van dit jaar telde Ede 494 (semi-)publieke laadpunten. In juni 2020 waren dit er 393. Dat komt neer op een ontwikkeling van 25,7 procent. Er waren in juni dit jaar 268 publieke laadpunten (tegen 216 een jaar eerder), 208 semi-publieke laadpunten (in 2020 waren dat er 173) en 18 snellaadpunten (een jaar geleden waren dat er nog 4).

Landelijk steeg het aantal laadpunten met zo’n dertig procent. Elektrische rijders kunnen hun auto in Nederland momenteel op ruim 76.000 verschillende punten buiten de deur opladen. Dat zijn er bijna 17.000 meer dan een jaar eerder. In de meeste gemeenten werden in een jaar tijd meer stekkerlocaties geplaatst, terwijl het aantal in een handjevol gebieden juist daalde. De stijging van het aantal laadlocaties gaat gepaard met een flinke toename van het aantal elektrische auto’s. In februari van dit jaar, het meeste recent moment waarop dit aantal geteld is, stonden er in Nederland zo’n 267.000 elektrische auto’s geregistreerd. Begin 2020 waren dit er nog 172.000 en in januari van 2019 slechts 97.000, zo blijkt uit cijfers van de RDW.


Op bovenstaande kaart vind je per gemeente het aantal (semi-)publieke laadpunten* voor elektrische auto’s, geteld in juni 2021 en juni 2020. Op basis van die cijfers is de procentuele stijging of daling van het aantal oplaadpunten berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. In het pop-upvenster vind je het aantal laadpunten onderverdeeld naar soort.

*Wat is een laadpunt?
In dit onderwerp zijn alle publieke en semi-publieke laadpunten voor elektrische meegeteld. Publieke laadpunten zijn 24/7 openbaar toegankelijk, zonder barrières zoals slagbomen of poorten. Soms is wel een abonnement nodig om van het oplaadpunt gebruik te kunnen maken.
Semi-publieke laadpunten zijn laadpunten die zijn opengesteld voor publiek, op een private locatie. Dit kan bijvoorbeeld bij parkeergarages, tankstations of bij retail- en horecalocaties zijn. Er kunnen beperkingen gelden, qua toegangstijden en bijvoorbeeld de vereisten om bepaalde producten/diensten af te nemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie