Afbeelding
Politie Ede

Vakbond luidt noodklok na steekpartij in trein naar Ede: ‘Het is wachten op dodelijke slachtoffers’

29 mei 2023 om 14:36 Verkeer en vervoer

EDE Vakbond VVMC voor spoorpersoneel maakt zich zorgen over het geweld waar treinpersoneel mee te maken krijgt. Volgens de vakbond is het ,,wachten op dodelijke slachtoffer.” Het VVMC zegt dat naar aanleiding van een steekpartij in een rijdende trein, waarna er in de nacht van zaterdag op zondag bij station Ede-Wageningen acht personen zijn aangehouden.

De vechtpartij vond plaats in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Zeven personen werden op het Edese treinstation aangehouden. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Eén van hen is ook aangehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De acht mannen zijn tussen de 20 en 40 jaar en komen onder meer uit Ter Apel, Velp, Ede, Utrecht en Budel.

DODELIJKE SLACHTOFFERS

Vakbond VVMC meldt dat een groep Eritreeërs en Algerijnen ruzie hadden. Het treinpersoneel heeft ingegrepen om reizigers te beschermen, aldus de bond, die zich zorgen maakt over het geweld waar treinpersoneel mee te maken krijgt. ,,Het is een kwestie van tijd dat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben. Dat zijn harde woorden, maar als je naar de incidenten kijkt die er plaatsvinden dan is dat helaas de conclusie. Daar willen we en mogen we niet op wachten!”

STEEDS MEER INCIDENTEN

Vakbondsbestuurder Wim Eilert is het geweld spuugzat. Hij zegt dat een aantal weken geleden iemand op station Vlissingen met deo en een aansteker een hoofdconducteur in brand probeerde te steken. Volgens hem vinden er in treinen en op stations steeds meer incidenten plaats en moet het treinpersoneel onderhand kogelvrije en steekwerende vesten dragen.

BRANDBRIEF

Donderdag overhandigt VVMC een brandbrief aan NS-topman Wouter Koolmees, waarin gevraagd wordt om maatregelen. Volgens Eilert zou het bijvoorbeeld al schelen als de overheid ervoor zorgt dat zogenoemde veiligelanders, mensen die geen kans maken op asiel, zoveel mogelijk op hun azc-locatie blijven.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie