Anne-Marie Heiwegen van 't Spoorhuis neemt een boeket bloemen en de prijs voor de etalagewedstrijd in ontvangst.
Anne-Marie Heiwegen van 't Spoorhuis neemt een boeket bloemen en de prijs voor de etalagewedstrijd in ontvangst. JO Media

Unieke kringloopwinkel ‘t Spoorhuis: ‘Plek bieden waar Edenaren verhaal kwijt kunnen’

7 februari 2024 om 12:35 Winkels

EDE Wie weleens een bezoekje heeft gebracht weet meteen: ‘t Spoorhuis in het centrum van Ede is véél meer dan alleen een kringloopwinkel. Want hoewel je heerlijk door ‘t Spoorhuis struint, op zoek naar mooie schatten, is dat eigenlijk niet waar de winkel voor in het leven is geroepen. ,,We willen een plek bieden waar Edenaren hun verhaal kwijt kunnen.”

door Job Oldegbers

De kringloopwinkel wordt gerund door vrijwilligers van de Petrakerk (tussen Ede en Lunteren). ,,We waren op zoek naar een plek waar we middenin de Edese maatschappij konden staan. Een plek waar we mensen kunnen ontmoeten en kunnen vertellen over ons geloof. Dat is ‘t Spoorhuis geworden”, zegt Evert Top, bestuursvoorzitter van ‘t Spoorhuis. 

MIDDEL OM ONS DOEL TE BEREIKEN

In ‘t Spoorhuis kun je weliswaar terecht om op koopjesjacht te gaan, ,,maar we zijn méér dan dat”, legt Anne-Marie Heiwegen uit. ,,Eigenlijk is de kringloopwinkel een middel om ons doel te bereiken: namelijk in gesprek gaan met Edenaren, een kop koffie drinken en vertellen over dat wat ons drijft.” 

Op het moment dat Top en Heiwegen daarover vertellen verschijnt er een glimlach op hun gezicht. ,,We willen laten zien wie we zijn en wie God is, want we geloven er in dat wij op deze plek iets van Hem kunnen laten zien.”

FINANCIEREN

Een herkenbare plek in het centrum draagt daaraan bij. ,,Toen we dit pand een paar jaar geleden konden huren, hebben we ook het kringloop idee toegevoegd aan het concept, zodat we ook alle kosten die bij dit project komen kijken kunnen financieren”, legt Top uit.

Wat ook altijd herkenbaar is aan ‘t Spoorhuis is de etalage. Anne-Marie is coördinator van de etalagecommissie. ,,Ieder seizoen passen we de etalage weer aan naar iets passends. Zo ook met kerst: toen wilden we, door de etalage heen iets laten zien van hét Licht, Jezus Christus, Die kwam op deze aarde om mensen met een donker hart vrede te geven. Vrede met Hem.” En juist met die etalage won ‘t Spoorhuis de etalageverkiezing van Platform Ede Centrum. ,,Dat maakt het nog mooier.”

Meer weten over ‘t Spoorhuis? Kom dan eens langs voor een gratis kop koffie, op vertoon van dit artikel. Of ga naar www.spoorhuisede.nl of bezoek Bijbeluur op zondagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur.

Dit artikel wordt u aangeboden door Platform Ede Centrum. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van Ede Stad.nl? Neem dan contact op met Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl) of Dick van Laar (06-55706843, d.v.laar@bdu.nl).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie