Afbeelding
Ted Walker

Weer minder fysieke winkels in gemeente Ede

20 april 2021 om 09:30 Winkels

EDE In de gemeente Ede waren op 1 januari 2021 in totaal 535 fysieke winkels gevestigd. Dat is een daling van 1,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. In de gemeente Ede zijn er nu 4,5 winkels per duizend inwoners.

Ook landelijk daalde het aantal fysieke winkels, al was de landelijke daling van 1 procent wel iets minder dan de Edese daling. Op 1 januari telde Nederland zo’n 85.500 winkels, tegenover ongeveer ruim 86.000 een jaar eerder. Dat blijkt uit CBS-cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd.

Ondanks de coronacrisis bleef de daling vorig jaar relatief beperkt. Het aantal fysieke winkels daalt al jaren en is volgens het statistiekbureau sinds 2010 met in totaal zo’n veertien procent afgenomen. Het aantal webwinkels groeide in die periode juist explosief.

Op onderstaand kaart vind je de volgende cijfers terug. Het CBS heeft per gemeente het aantal fysieke winkelvestigingen geteld, op 1 januari 2021 en op 1 januari 2020. Deze aantallen zijn tegen elkaar afgezet, waarmee de ontwikkeling van het aantal fysieke winkelvestigingen (t.o.v. een jaar eerder) is berekend. Dit getal bepaalt de kleur op de kaart. Daarnaast heeft het statistiekbureau ook het aantal fysieke winkelvestigingen per duizend inwoners uitgerekend. 


Onder fysieke winkelvestigingen telt het CBS fysieke winkels in de detailhandel (zoals boekwinkels, dierenwinkels, supermarkten etcetera) met uitzondering van tankstations en apotheken. Ook detailhandel die niet in een winkel plaatsvindt, zoals markthandel, colportage, straathandel, postorderbedrijven en webwinkels, worden in deze cijfers niet meegenomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie