De beoogde locatie voor de tijdelijke Dekamarkt aan de Postweg in Lunteren, nabij bedrijventerrein De Stroet.
De beoogde locatie voor de tijdelijke Dekamarkt aan de Postweg in Lunteren, nabij bedrijventerrein De Stroet. Gerwin van Luttikhuizen

Meer onderzoek nodig voor bouw tijdelijke supermarkt in Lunteren

14 juli 2021 om 11:23 Winkels

LUNTEREN De Dekamarkt mag geen tijdelijke supermarkt bouwen aan de rand van Lunteren. Nog niet althans. De gemeente Ede moet naar de gevolgen van de bouw van de tijdelijke supermarkt op de nieuwe locatie meer onderzoek doen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De supermarkt wil op de huidige locatie verbouwen. De bezwaren die Albert Heijn daar tegen maakte, werden door de voorzieningenrechter ongegrond verklaard.

De Dekamarkt in het centrum van Lunteren wil verbouwen. De winkel moet daarvoor voor langere tijd sluiten. Aan de rand van Lunteren, op een terrein langs de Postweg dichtbij bedrijventerrein De Stroet, wil Dekamarkt daarom een tijdelijke supermarkt bouwen. Voor beide projecten verleende de gemeente Ede een omgevingsvergunning.

PARKEREN De Albert Heijn, die vlak naast het pand van de bestaande Dekamarkt ligt, maakte zich vooral zorgen over de parkeerdrukte die zou ontstaan na de verbouwing op de huidige locatie. Maar de voorzieningenrechter oordeelt dat er voldoende parkeergelegenheid in de omgeving is om het tekort aan parkeerplaatsen bij de Dekamarkt te compenseren. 

GELUID Verder brengt de Albert Heijn naar voren dat de grotere winkel en extra bezoekers een mogelijk onaanvaardbare geluidsbelasting met zich meebrengt. Dit kan volgens hen leiden tot een waardevermindering van hun pand. De voorzieningenrechter oordeelt dat de Albert Heijn niet bang hoeft te zijn voor een onaanvaardbare toename van het geluid. De omgevingsvergunning voor de verbouwing van de Dekamarkt blijft dus in stand.

NIEUWBOUW De gemeente verleende een vergunning voor de bouw van de tijdelijke Dekamarkt op een strook agrarische grond aan de rand van Lunteren. Volgens de rechter is de bouw een zogenaamd ‘stedelijk ontwikkelingsproject’ vanwege de grote impact op de omgeving. Bij zo’n project geldt een bijzondere procedure. Deze procedure moet de gemeente alsnog doorlopen. Ook moet de gemeente meer onderzoek doen naar de gevolgen voor de sperwer en de das in het gebied. Daarom schorst de voorzieningenrechter de omgevingsvergunning voor de tijdelijke Dekamarkt. Dat betekent dat de Dekamarkt niet mag beginnen met de bouw van de tijdelijke supermarkt.

Tegen uitspraken van de voorzieningenrechter staat geen beroep open. De rechter geeft later -in een bodemprocedure- nog een definitief oordeel over de verbouwing van de bestaande Dekamarkt. De gemeente moet bepalen wat te doen met de omgevingsvergunning van de tijdelijke supermarkt.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie